grtimes.gr – ΟΑΣΘ: Στον Άρειο Πάγο οι πρώην μικρομέτοχοι, κατά του νόμου Σπίρτζη

 Άννη Καρολίδου

Αυτή τη φορά προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, αιτούμενοι την ακύρωση αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών, που είχε απορρίψει τις αγωγές τους με τις οποίες ουσιαστικά στρέφονταν κατά του νόμου Σπίρτζη ως αντισυνταγματικού.

Οι διεκδικήσεις των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ, επανέρχονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας σε μία περίοδο που ασκούν πιέσεις για να τους κοινοποιηθεί, μετά από μήνες αναμονής, η έκθεση της Ελεγκτικής Εταιρείας ( Grant Thornton) που ανέλαβε και εκτίμησε την αξία του Οργανισμού, τη χρονική στιγμή που πέρασε από τον έλεγχο των ιδιωτών, στο κράτος.

Όπως είπε στο GRTimes.gr η δικηγόρος και γενική γραμματέας του σωματείου «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» κα. Κατερίνα Γκράτζιου, πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, με νομικό παραστάτη τον αναπλ. καθηγητή Α.Π.Θ. Ρήγα Γιοβαννόπουλο,   άσκησαν δύο αιτήσεις αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και περιμένουν τον προσδιορισμό δικασίμου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Από Δικαστήριο, σε Δικαστήριο

Και οι δύο αιτήσεις, έχουν το αυτό περιεχόμενο, δηλαδή ζητούν να ακυρωθούν οι Εφετειακές αποφάσεις, που απέρριψαν τις αγωγές ομάδων πρώην μετόχων, με τις οποίες αυτοί ζητούσαν να αναγνωρισθούν ως μέτοχοι επειδή, αντισυνταγματικώ τω τρόπω,  τους αφαιρέθηκε η κυριότητα των μετοχών τους χωρίς να αποζημιωθούν. Το Εφετείο είχε απορρίψει τις αγωγές ως απαράδεκτες, δίχως να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Αρχικά οι πρώην μέτοχοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και είχαν καταθέσει σε αυτό αιτήσεις ακύρωσης.

«Το ΣτΕ θα ήταν το φυσικό δικαστήριο για να δικαστεί η υπόθεση των μετόχων, καθώς ήταν θέμα συνταγματικότητας. Το ΣτΕ, επίσης δεν εξέτασε τις αιτήσεις, επειδή ο νόμος Σπίρτζη, πέραν των άλλων, έδινε ειδική δικαιοδοσία στο Εφετείο Αθηνών να δικάζει όλες τις υποθέσεις μεταξύ Δημοσίου και μετόχων, όταν κανονικά αυτές θα έπρεπε να συζητηθούν σε Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Έτσι, το ΣτΕ, παρέπεμψε τους μετόχους στο Εφετείο. Όταν κατατέθηκαν οι αγωγές στο Εφετείο, δεν έγιναν δεκτές επειδή οι δικαστές έκριναν ότι δεν μπορεί απευθείας να προσβληθεί ο νόμος.

«Τώρα πλέον, με τον καθ. Γιοβαννόπουλο, κατατέθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά των αποφάσεων του Εφετείου, ενώ η «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» σκοπεύει να προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, γιατί με ένα αντισυνταγματικό νόμο, έχασαν τις περιουσίες τους χωρίς να πάρουν αποζημίωση, ούτε 1 ευρώ», τόνισε η κα. Γκράτζιου.

Το “φάουλ” που κόστισε πρόστιμα

Επίσης ,  η κα. Γκράτζιου έκανε αναφορά  στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στον ΟΑΣΘ, επειδή ο τέως πρόεδρος του Οργανισμού Στέλιος Παππάς, σε συνέντευξή του, δημοσιοποίησε ονόματα πρώην μετόχων μα και άλλων στοιχείων που αφορούσαν τις μετοχές τους.

Δώδεκα πρώην μέτοχοι είχαν ασκήσει προσφυγές ενώπιον της Αρχής, ενώ δύο μάλιστα είχαν από χρόνια πριν απωλέσει την ιδιότητα του μετόχου. Ο ΟΑΣΘ λοιπόν, όπως είχε αποκαλύψει το GRTimes.gr τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποχρεώθηκε να καταβάλλει ως διοικητικό πρόστιμο, 3.000 ευρώ, στον κάθε ένα  από τους δύο παλαιούς πρώην μετόχους, αλλά και επιπλέον 7.000 ευρώ πρόστιμο επειδή δεν απάντησε στις αντιρρήσεις που πρόβαλαν οι καταγγέλλοντες όσον αφορά τη δημοσιοποίηση ονομάτων τους.

Το προεδρείο του Σωματείου «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ», με περίπου 600 μέλη, τον τελευταίο μήνα γνωστοποίησε τις θέσεις των μικρομετόχων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕΘ, Γιάννη Τόσκα, ενώ επίμονα ζητάει να λάβει γνώση της έκθεσης του ανεξάρτητου ελεγκτή, η οποία έχει από μήνες δοθεί στα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΟΜΕ και Οικονομικών), αλλά ακόμη δεν έχει καν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του ΟΑΣΘ, δηλαδή από το κράτος- μέτοχο.

https://www.grtimes.gr/ellada/thessaloniki/oasth-ston-areio-pago-oi-proin-mikrometochoi-kata