Δελτίο Τύπου – 611 Μικρομέτοχοι ΟΑΣΘ προσφεύγουν εκ νέου στο Εφετείο κατά της κρατικοποίησης

                                                                                                          Θεσσαλονίκη 4 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

611 ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ  ΟΑΣΘ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ   

 

Σε συνέχεια των δικαστικών ενεργειών κατά του ν. 4482/2017 και της  Aναγνωριστικής Aγωγής που κατατέθηκε στο Πολιτικό Εφετείο Αθηνών από τον καθηγητή Πάνο Λαζαράτο, 611 ενάγοντες – μικρομέτοχοι στράφηκαν εκ νέου, ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, κατά του Ελληνικού Δημοσίου με την κατάθεση νέας Αγωγής από το δικηγόρο και Επίκουρο Καθηγητή ΑΠΘ, Ρήγα Γιοβαννόπουλο.

 

Με την παραπάνω Αγωγή που κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου 2019, οι 611 μέτοχοι του ΟΑΣΘ διαμαρτύρονται για την άκυρη, παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη στο Δίκαιο της Ε.Ε. περιέλευση – μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του ΟΑΣΘ στο Ελληνικό Δημόσιο, δίχως την προηγούμενη καταβολή αποζημίωσης.

 

Υπενθυμίζουμε ότι δύο σχεδόν ολόκληρα έτη μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4482/2017 (Ιούλιος 2017), την κρατικοποίηση του Οργανισμού και τη στέρηση για τους μετόχους του ΟΑΣΘ της μετοχικής τους ιδιότητας, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα αποζημίωσης για τη δήμευση των περιουσιών τους, αλλά η σχετική διαδικασία κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα ελάχιστα από τα προβλεπόμενα στο νόμο βήματα να έχουν γίνει από την τωρινή Διοίκηση για την αποζημίωση των πρώην μετόχων.

 

Επιπλέον, με την προσφάτως κατατεθείσα Αγωγή, οι μέτοχοι αιτούνται να αναγνωρίσει το δικαστήριο ότι παραμένουν μέτοχοι, κατά το λόγο της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο του ΟΑΣΘ, ενώ εγείρουν ενστάσεις ως προς τον τρόπο προσδιορισμού του τιμήματος για την εξαγορά των μετοχών του ΟΑΣΘ, όπως προβλέπονται στο νόμο, ζητώντας, ταυτόχρονα, την αναγνώριση από το αρμόδιο δικαστήριο, δηλαδή το Πολιτικό Εφετείο Αθηνών ότι στον τρόπο προσδιορισμού του τιμήματος εξαγοράς των μετοχών πρέπει να συμπεριληφθούν αξιώσεις, τις οποίες ο ν. 4482/2017 αδικαιολογήτως αποκλείει.

 

Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι μέτοχοι του Οργανισμού δηλώνουν την πρόθεση τους για συνέχιση του δικαστικού αγώνα, έως την τελική δικαίωσή τους για την παράνομα και άδικα απολεσθείσα περιουσία τους.

 

                                                                                         ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΟΑΣΘ