Δελτίο Τύπου – Συνέλευση Ιουλίου 2019

Θεσσαλονίκη 26 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και οι νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το Σωματείο «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (24.7.20019) στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου «Αλέξανδρος» με πλήθος μετόχων –παλαιών και νέων μελών του Σωματείου – οι οποίοι αναγνωρίζουν τον αγώνα που έδωσε και δίνει τα τελευταία δύο χρόνια η «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ».

Ο αγώνας αυτός, όπως τονίστηκε, δίνεται σε δύο «μέτωπα»:

Πρώτον, για την επανάκτηση της περιουσίας τους η οποία δημεύτηκε εν μία νυκτί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς αποζημίωση, και

Δεύτερον, για την κατάρριψη όλων των ανυπόστατων κατηγοριών που δέχτηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα.

Στη διάρκεια της συνέλευσης οι μέτοχοι-μέλη του σωματείου για ακόμη μία φορά διαχώρισαν τη θέση τους από την παλαιά διοίκηση η οποία βρισκόταν στο «τιμόνι» του ΟΑΣΘ πριν από την ιδιότυπη κρατικοποίησή του.

Άλλωστε η «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» – όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Ανέστης Πολυχρονίδης – από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος Σπίρτζη (ν. 4482/17) «αγωνίστηκε για τη δικαίωση των μελών της κόντρα στα όσα συκοφαντικά και ψευδώς ειπώθηκαν σε βάρος των μικρομετόχων οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ανήθικης στοχοποίησης», ενώ υπενθύμισε ότι όλος αυτός ο αγώνας που δίνεται την τελευταία διετία δεν είχε καμία βοήθεια από την παλαιά Διοίκηση του Συνεταιριστικού ΟΑΣΘ, καθώς το Σωματείο διαχώρισε από την πρώτη στιγμή τη θέση του από το καθεστώς εκείνης της περιόδου.

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι το σωματείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα του και διεκδικεί την επιστροφή των μετοχών στους νόμιμους κατόχους τους, τους προ της κρατικοποίησης μετόχους, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εμείς παραμένουμε οι μέτοχοι, εφ΄όσον δύο χρόνια τώρα δεν μας δόθηκε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση».

Στη διάρκεια της συνέλευσης η νομική σύμβουλος και Γραμματέας του σωματείου,  Κατερίνα Γκράτζιου ενημέρωσε λεπτομερώς για τις νομικές ενέργειες που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για την ημερομηνία εκδίκασης της δεύτερης Αναγνωριστικής Αγωγής των 611 μετόχων η οποία ορίστηκε για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η αντιπρόεδρος του σωματείου, Δέσποινα Στεφανίδου αναφέρθηκε στις δράσεις του σωματείου κατά τα τελευταία δυο χρόνια και καυτηρίασε τη στάση του πρώην προέδρου και των μελών του ΔΣ του Οργανισμού πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου 4482/17.

Το μέλος του ΔΣ της «Συνεργασίας Μετόχων ΟΑΣΘ» και πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων μετόχων (Ο.Δ.Ε.Ο), Αστέριος Χρυσοχόου αναφέρθηκε στο «bullying», όπως είπε χαρακτηριστικά, που ασκήθηκε σε βάρος των έμπειρων στελεχών-μετόχων του Οργανισμού από την κρατική διοίκηση, καθώς και στις εσωτερικές μετατάξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυντονιστεί η λειτουργία του συγκοινωνιακού έργου οδηγώντας στη σημερινή τραγική εικόνα. Επίσης τόνισε τη δυνατότητα σταδιακής βελτίωσης των συγκοινωνιών και έθιξε την απόφαση του παλαιού ΔΣ του Συνεταιριστικού ΟΑΣΘ να χρησιμοποιήσει – χωρίς απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων – για άλλους σκοπούς το Αποθεματικό Κεφάλαιο του Οργανισμού, ύψους 48 εκατ. ευρώ, που ήταν φορολογημένα χρήματα των μετόχων και προορίζονταν για την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων.

Για τα φοροτεχνικά θέματα των μετόχων ενημέρωσε το μέλος του σωματείου, Τηλέμαχος Μαλγαρινός.

Τέλος, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, η «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να καταθέσει τα αιτήματά της και τους προβληματισμούς της για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις προτάσεις της για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης η οποία βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο από την ίδρυση του Οργανισμού. «Έχουμε εργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση κι έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Το Σωματείο μας αγωνίστηκε, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται δυναμικά μέχρι να δικαιωθούμε», τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου.

Το Σωματείο «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, λίγους μήνες μετά την ιδιότυπη κρατικοποίηση του Οργανισμού και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 650 μέλη, ενώ διευρύνει συνεχώς τη δύναμη του με την εγγραφή νέων μελών.

Για το Σωματείο Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ

Ο Πρόεδρος