Αναγνωρίζουν τους πρώην μέτοχους του ΟΑΣΘ ως νυν – «Διχάζουν» οι συνδικαλιστικές εκλογές

  • Της Μαρίας Μόσχου

Προφανή διγλωσσία υποδηλώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο … μέτωπο του ΟΑΣΘ όσον αφορά τις υποκείμενες συνδικαλιστικές εκλογές.

Η σημερινή ηγεσία του Συνδικάτου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης η οποία από την ψήφιση του νόμου 4482/2017 που κρατικοποίησε τον ΟΑΣΘ «έχει βάλει πλάτη» και έχει έμπρακτα στηρίξει την κρατική διορισμένη διοίκηση του Οργανισμού, λίγο πριν  τις Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Σωματείου «ανακάλυψε» και ισχυρίζεται, ότι ο νόμος που κρατικοποίησε τον Οργανισμό και έθεσε εκτός τους ιδιώτες μετόχους είναι αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου θα καταρριφθεί από τα Δικαστήρια!

Μάλιστα στηρίχθηκε για να υποστηρίξει αυτή την άποψη σε δύο κατά παραγγελία συνταχθείσες γνωμοδοτήσεις που φέρονται να θεωρούν το νόμο 4482/2017 ως προφανώς αντισυνταγματικό και προβλέπουν ότι, εφόσον και η Δικαιοσύνη αποφανθεί έτσι, οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΑΣΘ θα αποκατασταθούν, ανακτώντας πάλι την περιουσία που απώλεσαν.

Η στάση αυτή της μακροβιότατης και – μέχρι πρότινος – παντοδύναμης ηγεσίας του Συνδικάτου των εργαζομένων δεν δείχνει ότι ξαφνικά άλλαξε «στρατόπεδο».  Απλώς φαίνεται ότι προσπαθεί να αποκλείσει από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εργαζομένους του ΟΑΣΘ που είχαν την μετοχική ιδιότητα έως την κρατικοποίηση και των οποίων η κάθοδος στις Εκλογές με νεοσύστατο Συνδυασμό απειλεί την  αυτοδυναμία του.  Και αυτό γιατί νομικά οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ δεν μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην εκλογική διαδικασία του συνδικάτου, κάτι που ισχύει από την σύσταση της εταιρείας.

Ωστόσο, από τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα αν η συνδικαλιστική ηγεσία του ΟΑΣΘ αμφισβητεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο μοναδικός μέτοχος του Οργανισμού. Και αυτό γιατί η απόρριψη των αιτήσεων του νέου Συνδυασμού αυτό καταδεικνύει.

Και όλα αυτά σχεδόν 15 ημέρες μετά τις αντιδράσεις και τη στάση εργασίας των εργαζομένων, την οποία προκάλεσε η τροπολογία που προβλέπει την ανάθεση στο ΚΤΕΛ συγκοινωνιακού έργου, όπου απερίφραστα η ηγεσία του Συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ τοποθετήθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της κρατικοποίησης, με τον πρόεδρό της  να δηλώνει σε τοπική ιστεσελίδα στις 3/10/2018: «Τσερμενίδης: ούτε ένα χιλιόμετρο σε ιδιώτη».

Δεν μπορεί να μην αναφερθεί επίσης ότι δημιουργούνται ερωτήματα και για το δικηγορικό γραφείο που συνέταξε τις  προαναφερθείσες γνωμοδοτήσεις. Μήπως είναι το ίδιο που πρόσφατα – για λογαριασμό του Σωματείου των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ «Μ. Αλέξανδρος» – ανέλαβε να προωθήσει ξεχωριστή προσφυγή για  αναγνώριση / επανάκτηση  της ιδιότητας του Μετόχου  ΟΑΣΘ;

Όπως όλα δείχνουν τη συνέχεια θα τη δούμε στις δικαστικές αίθουσες….

https://www.movenews.gr/anagnvrizoyn-tous-prvhn-metoxoys-to-oasu-vw-nyn-dixazoyn-oi-syndikalistikes-ekloges/