Δωρεάν μετακινήσεις με επιδότηση 50 εκατ. ευρώ

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ), για την επιδότηση των μετακινήσεων ανέργων, πολυτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες το 2018.
Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Εργασίας, το συνολικό κόστος για τις μετακινήσεις των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς στην Αττική που εποπτεύει ο ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ανήλθε το 2018 σε περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά, 77,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε μετακινήσεις ανέργων, με το κόστος για τα ΑμεΑ να ανέρχεται σε 11,7 εκατ. ευρώ και για τους πολύτεκνους σε 824.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΑ θα εισπράξει λιγότερα από τα μισά, δεδομένου πως «οι απαλλαγές ή εκπτώσεις στο κόμιστρο των μέσων μαζικής μεταφοράς καθορίζονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ή με κριτήριο τον αριθμό των δικαιούχων», όπως αναφέρει η απόφαση των τριών υπουργείων.

Ως εκ τούτου, η έκπτωση για το κόστος των ανέργων ανέρχεται σε 58% και για τα ΑμεΑ σε 37%, μειώνοντας τη σχετική αποζημίωση σε 32,5 και σε 7,35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η αποζημίωση για τους πολύτεκνους παραμένει αμετάβλητη, ενώ το σύνολο της δαπάνης που θα εισπράξει ο ΟΑΣΑ για το 2018 διαμορφώνεται σε περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέγεθος της δαπάνης για το 2018 υπολογίστηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια, δεδομένου πως ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η καταβολή στα μέσα μαζικής μεταφοράς της αποζημίωσης για την κάλυψη των μετακινήσεων ειδικών κατηγοριών πολιτών αποτελεί διαχρονικά ακανθώδες ζήτημα, καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία αμφισβητούσαν το κόστος.

Στο παρελθόν μάλιστα ο ΟΑΣΑ είχε υποβάλει αγωγή κατά ορισμένων υπουργείων, διεκδικώντας περίπου 180 εκατ. ευρώ. Πλέον το ηλεκτρονικό εισιτήριο επιτρέπει με ακρίβεια τον υπολογισμό της δαπάνης από τις μετακινήσεις δικαιούχων οι οποίοι έχουν απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα τρία υπουργεία αποφάσισαν πως το συνολικό κόστος για τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων το 2018, ανήλθε σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπολογισμός της δαπάνης πραγματοποιήθηκε με βάση τον αριθμό των ανέργων δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης, σύμφωνα με στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 132.578 άνεργοι δικαιούνται ετήσια κάρτα κόστους 270 ευρώ για να μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ και μειώνεται με έκπτωση 72%, στο ποσό των 10 εκατομμυρίων.
Το κόστος για τους ανέργους επωμίζεται ο ΟΑΕΔ, ενώ για τους πολυτέκνους και τα ΑμεΑ, το υπουργείο Εργασίας.

http://patrastimes.gr/life/%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-50-%CE%B5%CE%BA%CE%B1/