makthes.gr – Το κόλπο του Ζέρβα με τα ταμπλό του ΟΑΣΘ, η απελευθέρωση της πλατείας Αγ. Σοφίας και η «σκλαβωμένη» πλατεία Ελευθερίας

 

Γράφει ο Σαλονικιός

Περιδιαβαίνοντας την πόλη αυτές τις μέρες, είτε πεζή είτε εποχούμενος πέφτεις πάνω στα διαφημιστικά ταμπλό στις στάσεις του ΟΑΣΘ τα οποία έχουν κατακλυστεί από αφίσες του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το makthes.gr. Σε αυτές απεικονίζεται ουσιαστικά η προεκλογική καμπάνια του Κωνσταντίνου Ζέρβα, φυσικά με έμμεσο τρόπο, καθώς οι τεράστιες αφίσες φέρουν τυπικά τη σφραγίδα του δήμου.

Η αξιοποίηση των διαφημιστικών ταμπλό στις στάσεις του ΟΑΣΘ είχε απασχολήσει τη διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία συνεδρίασε προ ημερών προκειμένου να καθορίσει τους χώρους προβολής των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές.

Εκεί ειπώθηκε ότι οι στάσεις του ΟΑΣΘ δεν δύναται να αξιοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά, καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα διαγωνισμός για την παραχώρησή τους, για τον οποίο αναμένεται από μέρα σε μέρα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, αφού αποκλείστηκε, τεχνηέντως, για όλους τους συνδυασμούς η δυνατότητα προβολής τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ, τους διαφημιστικούς αυτούς χώρους έσπευσε να καταλάβει ο δήμος, δηλαδή, κατ’ ουσία, ο συνδυασμός του Ζέρβα. Η θεματολογία που συναντάται στις αφίσες είναι παρόμοια με αυτήν που ξεδιπλώνει ο συνδυασμός του δημάρχου κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Ωραίο το κόλπο, να δούμε εάν θα αποδειχθεί και αποτελεσματικό.

Οι δυο πλατείες

Μένω στον Ζέρβα γιατί μου έκανε εντύπωση μια χθεσινή δήλωσή του, την οποία έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της συντήρησης και λειτουργίας του μετρό στην κοινοπραξία THEMA.

Ο δήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “σήμερα οι Θεσσαλονικείς παίρνουμε πίσω την πλατεία Αγίας Σοφίας, έναν χώρο τον οποίο είχαμε στερηθεί για δεκαπέντε χρόνια, καθώς παρέμενε κρυμμένος πίσω από λαμαρίνες. Η αναβαθμισμένη πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου η αρχή “και μετρό και αρχαία” γίνεται πράξη, όπου οι προτομές των Μακεδονομάχων καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στον φυσικό τους χώρο κι όπου μια σύγχρονη παιδική χαρά λειτουργεί ως τόπος συνάντησης για τη γειτονιά, αντανακλά την αντίληψή μας για τον δημόσιο χώρο”.

Ακούγοντας αυτές τις φράσεις σκέφτηκα αυθορμήτως την πλατεία Ελευθερίας. Αλήθεια, πόσες διαφορετικές αντιλήψεις για το δημόσιο χώρο μπορεί να έχει ένας δήμαρχος; Πώς είναι δυνατόν να πανηγυρίζει για την “απελευθέρωση” της πλατείας Αγίας Σοφίας (πλατείας Μακεδονομάχων επί το ακριβέστερο) και την ίδια ώρα να είναι εκείνος, που με δική του απόφαση, στέρησε από τους Θεσσαλονικείς μια άλλη πλατεία, με τεράστιο μάλιστα ιστορικό φορτίο, μετατρέποντάς την σε πάρκινγκ.

Κι ενώ είχε υποσχεθεί ότι μέσα στο 2022 θα είχε καταλήξει οριστικά στην απόφαση εάν θα κάνει ή όχι, υπόγειο πάρκινγκ κάτω από την πλατεία, φτάνουμε στο τέλος του 2023 και οι Θεσσαλονικείς δεν γνωρίζουν ακόμη, τι σκοπεύει να κάνει ο δήμαρχος για το θέμα αυτό σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

Δεν ξέρω ποιοι λόγοι ή ποια συμφέροντα υποχρεώνουν τον Ζέρβα να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά η σιωπή του και η παρελκυστική τακτική που ακολούθησε εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις για την πόλη και για τον συγκεκριμένο δημόσιο χώρο.

Υπενθυμίζω μόνον, πως εάν ο νυν δήμαρχος δεν είχε ανατρέψει τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης, εδώ και δύο χρόνια η πλατεία Ελευθερίας θα ήταν ένα όμορφο “Πάρκο Μνήμης”, τιμώντας και τη μνήμη των σαράντα χιλιάδων και πλέον, εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

https://www.makthes.gr/to-kolpo-toy-zerva-me-ta-tamplo-toy-oasth-i-apeleftherosi-tis-platias-agh-sofias-kai-i-sklavomeni-platia-eleftherias-grafei-o-salonikios-668720?fbclid=IwAR1uN3FFNQG8iW5Tru-Zx5EwXZN0kgXNG1xy84mMva55WBfqbxS1z_Vy4jM