thesstoday.gr – Μισή ώρα αναμονή στις στάσεις ΟΑΣΘ στα Μετέωρα-Αγανάκτηση κατοίκων με τα δρομολόγια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής των Μετεώρων του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη με τα ελάχιστα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 35 του ΟΑΣΘ και την αδιαφορία των αρμοδίων για τη βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αύξηση των χρόνων αναμονής στις στάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο ThessToday.gr ο χρόνος αναμονής πλέον στις στάσεις της περιοχής προκειμένου να επιβιβαστούν στη γραμμή 35 έχει αγγίξει τα 30 λεπτά τις καθημερινές ενώ τα Σαββατοκύριακα ο χρόνος είναι πάνω από μισή ώρα, τη στιγμή που ο μέσος χρόνος αναμονής των πολιτών υπολογίζεται στα 10 λεπτά. Από τα επτά λεωφορεία, τα οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρέπει να εκτελούν το δρομολόγιο της συγκεκριμένης γραμμής, κυκλοφορούν τρία με τέσσερα κατά μέσο όρο τις καθημερινές ενώ το Σαββατοκύριακο μπορεί να κυκλοφορούν μέχρι και δύο. Η γραμμή 35 στα Μετέωρα χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από τις πιο υποβαθμισμένες γραμμές με τα λιγότερα λεωφορεία και δρομολόγια.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o Κώστας Γιαννακιτσίδης, κάτοικος των Μετεώρων και μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι η περιοχή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανοικοδόμησης με αποτέλεσμα να μετρά σήμερα περίπου 20.000 κατοίκους. «Δεν είναι εφικτό πλέον να έχει η περιοχή μόνο τρία ή τέσσερα αστικά και να εξυπηρετούνται καθημερινά οι χιλιάδες κάτοικοι από τέσσερις περίπου στάσεις, από την αρχή των Μετεώρων μέχρι τη Λεωφ. Παπανδρέου. Το μεγαλύτερο τμήμα δηλαδή της περιοχής εξυπηρετείται μόνο από μια λεωφορειακή γραμμή. Όσοι δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, καθυστερούν να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους ενώ αναγκάζονται να περιμένουν στις στάσεις σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και για αρκετή ώρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια.

Πρόβλημα η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής βρίσκονται σε υψηλό σημείο και οι μαθητές κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιούν το αστικό για να φθάσουν στο σχολείο τους. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα μόνο λεωφορείο, κάθε πρωί που ξεκινά στο οποίο επιβιβάζονται όλα τα παιδιά. Όχι μόνο στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο προκειμένου να χωρέσουν αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχήματος. Ειδικά για το Λύκειο, η γραμμή των Μετεώρων δεν φθάνει στο σημείο. Μετά, μάλιστα, από απαίτηση των γονέων των οποίων τα παιδιά τους είναι μαθητές Λυκείου, υπάρχει το λεωφορείο, τύπου ΚΤΕΛ από την Περιφέρεια του οποίου το δρομολόγιο είναι παράλογο. Τη μια εβδομάδα επιβιβάζονται μόνο μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και την άλλη βδομάδα μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς δεν δύναται να χωρέσουν όλοι μαζί, με συνέπεια οι υπόλοιποι μαθητές να μένουν ξεκρέμαστοι την εβδομάδα που δεν έχουν το λεωφορείο να τους μεταφέρει στο σχολείο», εξήγησε ο κ. Γιαννακιτσίδης.

Από την πλευρά του ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος της επιτροπής εργαζομένων του ΟΑΣΘ και κατά καιρούς οδηγός της «προβληματικής» γραμμής 35 τόνισε στο ThessToday.gr ότι οι κάτοικοι ζητούν εδώ και καιρό να υπάρχουν σχολικά δρομολόγια και να καλύπτουν όλη την περιοχή. «Η πρόταση των κατοίκων είχε κατατεθεί στη διοίκηση του ΟΑΣΘ και είχαν δώσει συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης της ευρύτερης περιοχής που θα φτάνει έως την Πολίχνη. Ωστόσο, μπήκε ένα «κουτσό» δρομολόγιο από το τέρμα έως την πλατεία των Μετεώρων», δήλωσε.

Γονείς μετατρέπουν τα οχήματά τους σε ταξί

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακιτζίδη, γονείς μετατρέπουν τα οχήματά τους σε ταξί προκειμένου μαζί με τα παιδιά τους να μεταφέρουν κάθε πρωί στο σχολείο και παιδιά άλλων γονέων που δεν έχουν μεταφορικό μέσο. «Κάθε πρωί που πηγαίνω την κόρη μου στο σχολείο, παίρνω κι άλλα παιδιά που δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν και την ίδια τακτική ακολουθούν πολλοί ακόμη γονείς», επισήμανε.

Καμία σύνδεση των Μετεώρων με τον υπόλοιπο δήμο

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινή μετακίνησή τους είναι η απουσία σύνδεσης των Μετεώρων με τον υπόλοιπο δήμο Παύλου Μελά μέσω ενός αστικού. «Ένας κάτοικος για παράδειγμα που πρέπει να μεταβεί στο δημαρχείο Παύλου Μελά και δεν έχει μεταφορικό μέσο, αναγκάζεται να επιβιβαστεί στη γραμμή 35 και να αποβιβαστεί σε στάση όπου περνά άλλη γραμμή για να φτάσει στο δημαρχείο. Ένα ολόκληρο ταξίδι δηλαδή για να πάει κάποιος στις γειτονικές περιοχές και κάνει τις δουλειές του», ανέφερε ο κ. Γιαννακιτσίδης.

Ακατάλληλοι οι δρόμοι για τα αστικά

Ο κ. Τσαρίδης από την πλευρά του τόνισε στο ThessToday.gr την ακαταλληλότητα των δρόμων στα Μετέωρα για τη διέλευση ενός αστικού. «Η μορφολογία του εδάφους δυσκολεύει τις συνθήκες κυκλοφορίας των αστικών. Υπάρχουν αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες, απότομες στροφές, στενοί δρόμοι με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται πολλές φορές το αστικό στα στενά των δρόμων. Η έλλειψη των δρομολογίων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα υποβαθμίζουν ολόκληρη την περιοχή και συνεχώς δεχόμαστε παράπονα από τους κατοίκους για τις καθυστερήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ηχηρή κινητοποίηση τέλη Ιουνίου

Οι κάτοικοι των Μετεώρων ετοιμάζουν ηχηρή κινητοποίηση τέλη Ιουνίου προκειμένου να απαιτήσουν ομόφωνα την πυκνότητα των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, ειδικά κατά τις πρωινές ώρες μεταφοράς μαθητών και εργαζομένων. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι και η σύνδεση των Μετεώρων με το υπόλοιπο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Παύλου Μελά, η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων (καλοσυντηρημένα και να ανταποκρίνονται στις καιρικές συνθήκες της πόλης) αλλά και δωρεάν εισιτήρια για μαθητές και σπουδαστές. Καταγγέλλουν, παράλληλα, την χρόνια απαξίωση των αρμοδίων να ασχοληθούν σοβαρά με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην αστική συγκοινωνία η οποία χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να μην μείνουν άπραγοι ενώ σκοπεύουν να μαζέψουν υπογραφές και να τις στείλουν στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Όσον αφορά την κατάσταση των δρόμων στα Μετέωρα, ο κ.Τσαρίδης σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις από τον δήμο Παύλου Μελά για να διευκολύνονται τα λεωφορεία σε συγκεκριμένα σημεία του οδοστρώματος. «Στη συνέχεια, να τηρηθεί τουλάχιστον το χειμερινό πρόγραμμα των επτά λεωφορείων που πρέπει να κυκλοφορούν ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό πρέπει να τηρηθεί και τα Σαββατοκύριακα τα οποία τα δρομολόγια, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, είναι λιγότερα όπως και το καλοκαίρι», είπε καταλήγοντας.

https://thesstoday.gr/thessaloniki-misi-ora-anamoni-stis-staseis-oasth-sta-meteora-aganaktisi-katoikon-me-ta-dromologia/