voria.gr – Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΟΑΣΘ-ΟΣΕΘ-ΚΤΕΛ, κίνδυνος για τις 25 γραμμές εκτός Θεσσαλονίκης

Νίκος Ηλιάδης

Η κρίση, η οποία έχει οικονομικό υπόβαθρο, υποβόσκει από το περασμένο φθινόπωρο. Σε κίνδυνο 25 από τις 31 γραμμές που εκτελεί το ΚΤΕΛ.

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις μεταξύ, από τη μια του ΟΑΣΘ ο οποίος εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και από την άλλη του ΚΤΕΛ που έχει αναλάβει τις 31 λεωφορειακές γραμμές εκτός πόλης αλλά και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) που έχει την εποπτεία του συνόλου του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου.

Η κρίση, η οποία έχει οικονομικό υπόβαθρο, υποβόσκει από το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο τώρα, πέραν όλων των άλλων, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των 25 από τις συνολικά 31 λεωφορειακές γραμμές τις οποίες εκτελεί το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου λήγει η διετής σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και του ΟΣΕΘ, βάσει της οποίας το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανέλαβε (μαζί και με τα άλλα τρία ΚΤΕΛ) την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου σε 25 λεωφορειακές γραμμές εκτός Θεσσαλονίκης. Ενόψει της λήξης της σύμβασης, ο ΟΣΕΘ, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κίνησε τις διαδικασίες για την παράτασή της για άλλους οκτώμισι μήνες, έως το τέλος του 2022 οπότε λήγει, θεωρητικά τουλάχιστον, το ισχύον καθεστώς της εκκαθάρισης εν λειτουργία, του ΟΑΣΘ.

Για την παράταση της σύμβασης απαιτείται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προς τον σκοπό αυτόν ο ΟΣΕΘ έχει προετοιμάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον σχετικό φάκελο ο οποίος προβλέπει την υπογραφή νέας, ολιγόμηνης σύμβασης, όμοιας με την ισχύουσα. Παράλληλα, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΟΑΣΘ καθώς και του ΚΤΕΛ, προκειμένου να πεισθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ανάγκη επέκτασης της σύμβασης.

Τι ζητεί ο ΟΑΣΘ

Στη δική του επιστολή την οποία απέστειλε ο ΟΑΣΘ προς τον ΟΣΕΘ προκειμένου να συμπεριληφθεί στον σχετικό φάκελο, αφού επαναλαμβάνει την αδυναμία του να εκτελέσει το συγκοινωνιακό έργο σε αυτές τις 25 λεωφορειακές γραμμές, δηλώνει ότι συναινεί στην εκχώρησή τους προς το ΚΤΕΛ, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ζητά μεταξύ άλλων, να υπάρξει έγγραφη δέσμευση είτε του ΟΣΕΘ, ως κυρίου του έργου είτε του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ως αναδόχου, ότι θα καλύπτουν μια σειρά από δαπάνες οι οποίες αφορούν τη συντήρηση και λειτουργία της τηλεματικής, τα ενοίκια των σταθμαρχείων, τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, την καθαριότητα, απολύμανση και φύλαξη των χώρων που χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ, τα δημοτικά τέλη και τους φόρους κ.ο.κ. Παραπέμπει, δε, σε σχετική επιστολή την οποία είχε αποστείλει ο ΟΑΣΘ προς τον ΟΣΕΘ στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 με την οποία ζητούσε “να υπάρξει επιμερισμός στο κόστος χρήσης των υποδομών και συστημάτων ιδιοκτησίας του ΟΑΣΘ, μεταξύ ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ”.

Η απαίτηση αυτή του ΟΑΣΘ βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στην Voria.gr ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος του ΚΤΕΛ Στέφανος Τσόλης “εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κανέναν τέτοιο όρο. Θεωρούμε τους όρους αυτούς καταχρηστικούς, δεν υπήρχαν στην αρχική σύμβαση, βάσει της οποίας είχαμε δώσει τότε την προσφορά μας για ανάληψη του συγκοινωνιακού έργου προς 1,43 ευρώ το χιλιόμετρο, όταν στον ΟΑΣΘ κόστιζε κοντά 4 ευρώ”. Το θέμα αυτό πρόκειται μάλιστα, να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Χωρίς, όμως, τη συναίνεση του ΚΤΕΛ το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρείται πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης, κάτι που αν συμβεί, θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες, χιλιάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά σε αυτές τις 25 λεωφορειακές γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και στον ΟΣΕΘ ο οποίος έχει την ευθύνη να τρέξει την όλη διαδικασία, με τον οποίο, επίσης ο ΟΑΣΘ, έχει ανοιχτές οικονομικές εκκρεμότητες και απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το σοβαρό αυτό θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο καλείται πλέον να δώσει λύση στο πρόβλημα.

https://www.voria.gr/article/se-dokimasia-i-schesis-oasth-oseth-ktel-kindinos-gia-tis-25-grammes-ektos-thessalonikis