60 χρόνια ΟΑΣΘ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κατ΄αρχήν ,ευχαριστούμε τον δήμαρχο Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου για την παραχώρηση της ωραίας αυτής αίθουσας και τη συμπαράστασή του στον αγώνα μας.

Ο ΟΑΣΘ είναι ένας Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1957.Νοέμβρη
Κατά τη σύστασή του διέθετε 283 λεωφορεία 60 και 80 θέσεων το 2017 έφθασε στα 622,347 κανονικά και 249 αρθρωτά,22 μικρά και 4 ειδικά διαμορφωμένα για μετακίνηση ΑΜΕΑ.
Τον Νοέμβρη του 2017 θα έκλεινε 60 χρόνια ζωής.
Η συγκέντρωση αυτή θα μπορούσε να γίνει στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ ή στο ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ να έχει εορταστικό χαρακτήρα, να γυρίσουμε στο παρελθόν αναλογιζόμενοι την ΠΡΟΟΔΟ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΌ ΕΡΓΟ που προσφέραμε στο επιβατικό κοινό της πόλης μας.

Από την εφημερίδα “Τα νέα του ΟΑΣΘ” τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2017.
“ΟΑΣΘ, κομμάτι της πόλης, ψηφίδα της ιστορίας της”
Το 2017 ο ΟΑΣΘ είναι πλέον ένας οργανισμός ΟΡΟΣΗΜΟ για την πόλη.Ταυτόσημος με τη Θεσσαλονίκη. Ομότιμος με τον Λευκό Πύργο, τη Διεθνή Έκθεση, την παλιά παραλία.
60 χρόνια συνεχούς ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ και συνεχούς πρωτοπορίας.Οι πρώτες γυναίκες οδηγοί και εισπράκτορες,τα πρώτα αρθρωτά λεωφορεία 160 θέσεων, τα πρώτα λεωφορεία με κινητήρες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας,ΦΙΛΙΚΟΥΣ με το περιβάλλον, οι πρώτες έξυπνες στάσεις,εφαρμογή ελέγχου λεωφορείων και δρομολογίων με το σύστημα της Τηλεματικής και άλλα πολλά καινοτόμα μέτρα που ανέδειξαν τον ΟΑΣΘ στην κορυφή της Πρωτοπορίας.
2017 : Παγκόσμια αναγνώριση Λονδίνο 2016.”Ετήσιο διεθνές συνέδριο με θέμα : “Ηλεκτρονικό κόμιστρο και πληροφόρηση του επιβατικού κοινού”.Πρώτο βραβείο για την πλεόν καινοτόμο πρωτοβουλία και εφαρμογή στην πληροφόρηση του επιβατικού κοινού σε πραγματικό χρόνο.
2017: Eξήντα χρόνια μετά, η μάνα Θεσσαλονίκη, θυμάται, αναπολεί και δακρύζει από υπερηφάνια”
Είμαστε ένα ΚΟΜΜΑΤΙ της ιστορίας της Θεσσαλονίκης
Γράψαμε ΙΣΤΟΡΙΑ για τη Θεσσαλονίκη
Αν…
Δεν μεσολαβούσε ο αντισυνταγματικός νόμος 4482 στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Τον ονόμασαν ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

Εν μία νυκτί κατήργησαν τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 1900 μετόχων και την αντικατέστησαν με 2 Υπουργούς, Σπίρτζης,Τσακαλώτος.
Οποία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !
Αν επρόκειτο για ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ θ΄απαλλοτρίωναν τις μετοχές και θα μας αποζημίωναν ανάλογα με την αξία τους.
Όπως ξέρετε πολύ καλά δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.
Και προετοιμάζουν συνεχώς την ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ότι δεν δικαιούμαστε.

Την ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ δεν την σκέφτηκαν πρώτοι αυτοί .
Απ΄το ΄81 πολλοί πούλησαν λαϊκισμό υποστηρίζοντας την .Κανείς δεν το τόλμησε μάλλον γιατί ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει.

Κι είναι αξιοσημείωτο ότι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου , στη συζήτηση για το νόμο 4482 στη ΒΟΥΛΗ τον καταψήφισαν καταγγέλοντας ότι μόνο για λίγο περιέρχεται στο ΚΡΑΤΟΣ και μετά θα καταλήξει στα χέρια ιδιώτη.

Αυτό που μας έκαναν είναι ΔΗΜΕΥΣΗ ιδιωτικής περιουσίας
για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία.
ΔΉΜΕΥΣΗ ξέρετε που γινόταν ;
Στο καθεστώς Τσαουσέσκου, στο καθεστώς Στάλιν, στον Πόντο προηγήθηκε της Γενοκτονίας.
Και υποστήκαμε ΔΗΜΕΥΣΗ εμείς ;
Στην Ελλάδα του 2017, σε μια χώρα υποτίθεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ με ΝΟΜΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΓΜΑ ; Μια υποτίθεται σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ;
Δεν το χωράει ανθρώπου νους.
Από την έκβαση της δικής μας υπόθεσης θα φανεί σε τι είδους πολιτεία ζούμε.Αν λειτουργούν δικαιοσύνη, νόμοι ,σύνταγμα, θα δικαιωθούμε.
Αν όχι, θα ξέρουμε με τι καθεστώς έχουμε να κάνουμε.

Αρχές Αυγούστου μας καλούν να παραλάβουμε το ΣΩΜΑ της ΜΕΤΟΧΗΣ μας.Εκεί συνάντησα 3 μετόχους, αδέλφια μεταξύ τους και μια κυρία, την ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω που μας παραχώρησε το έργο της , τον πίνακα με το λεωφορείο στην περιοχή της Καμάρας ,που κοσμεί την αφίσα και την πρόσκληση που λάβατε.
Εκεί στα σκαλιά ,στο Μέγαρο της Παπαναστασίου, στο σπίτι μας, μοιραστήκαμε τον πόνο μας και ανανεώσαμε τη συνάντηση για μια εβδομάδα μετά που θα ξαναπηγαίναμε στον ΟΑΣΘ ,να παραλάβουμε την βεβαίωση για τα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ που ποτέ δεν εισπράξαμε ,αλλά φορολογηθήκαμε γι αυτά και πληρώσαμε και ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ.

Συμφωνήσαμε ότι για μας ο ΟΑΣΘ δεν είναι μια υπόθεση ΨΥΧΡΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.Εισέπραξα τόσα,βγάζω τον ΕΦΚΑ, το φόρο, μένει τόσο κέρδος.
Για μας αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι μια ΙΕΡΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ που μας συνδέει με τις προηγούμενες γενιές ,που με αίμα και τίμιο ιδρώτα  μας το παρέδωσαν.
Για μας είναι η ανάμνηση του πατέρα μας με τη στολή του οδηγού, είναι ο πατέρας μας ο εισπράκτορας ,ν΄αποθέτει τα κέρματα στο τραπέζι κι όλοι μαζί να τα χωρίζουμε, να τα μετράμε, για να πάνε την επομένη σωστά στην υπηρεσία. Είναι χιλιάδες αναμνήσεις μέσα στα λεωφορεία,ν΄ανακαλύπτουμε τον κόσμο έξω από το τζάμι.

Χρωστούμε σ΄όσους πέρασαν:
τους δικούς μας ανθρώπους, που στην πάλη για την επιβίωση, την ατομική και οικογενειακή πρόοδο πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο και την πόλη

θα έρθουν ,θα περάσουν :
στα παιδιά μας που δικαιούνται να παραλάβουν την κληρονομιά τριών γενεών

ΚΡΙΤΕΣ θα μας δικάσουν οι αγέννητοι:
τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να γεννήσουν τα παιδιά μας στερούμενα το βιος τους

οι νεκροί :
Οι δικοί μας άνθρωποι που τρίζουν τα κόκκαλά τους με την κατάφωρη αδικία που υποστήκαμε.

Ξεκινήσαμε 3, γίναμε 13 και προέκυψε η Συντονιστική Επιτροπή, φθάσαμε 393, να καταθέσουμε την αίτηση ακύρωσης του νόμου με δικηγόρο τον διακεκριμένο καθηγητή διοικητικού δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών,Πάνο Λαζαράτο.Σήμερα θέλουμε να γίνουμε 1003 και στην επόμενη συνάντηση 2003.
Όλο το σώμα των Μετόχων σε ΕΝΑ.

Η αίτηση ακύρωσης από τους 393 ήταν η πρώτη μας νίκη στον αγώνα.
Τη δεύτερη την πετύχαμε τη βδομάδα που μας πέρασε όταν μετά το εξώδικο που καταθέσαμε στον ΕΦΚΑ πετύχαμε την αναδρομική διαγραφή των εισφορών από τον Ιούλιο.

Στους τρεις μήνες που πέρασαν γνώρισα πολλούς συναδέλφους κι έγινα κοινωνός μεγάλου πόνου. Αν δεν είχα την πίστη μου στο Θεό ν΄αντλώ κουράγιο και δύναμη, πιστέψτε με δε θ΄άντεχα τόσο συναισθηματικό φορτίο.Η βίαιη ανατροπή της τάξης και του προγραμματισμού στη ζωή μας προκάλεσε μεγάλη δυστυχία και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους, συνταξιούχους,άνεργους,πολύτεκνους, τρίτεκνους, άτομα με αναπηρία.Πολλοί από εμάς περνούμε δύσκολες στιγμές,όχι μόνο οικονομικά,αλλά παλεύουμε καθημερινά, να παραμείνουμε στη σφαίρα της ΛΟΓΙΚΗΣ.Και από πάνω έχουμε δεχτεί τόνους λάσπης, απαράδεκτες ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ στην  τιμή και την υπόληψή μας .

Αναζητώ μέσα μου τα αίτια. Που έσφαλλα ;Τι έκανα λάθος για να χάσω αυτό που αγαπώ ; Και ξέρετε που καταλήγω ;
Eγώ και πολλοί από εμάς απαρνηθήκαμε το λεωφορείο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ  μας. Δεν ήμασταν εμείς που περιμέναμε στη στάση το λεωφορείο που αργούσε, δεν ήμασταν εμείς που ντάλα καλοκαίρι μπαίναμε στο λεωφορείο με χαλασμένο κλιματιστικό, δεν ήμασταν εμείς που όταν γινόταν επίσχεση εργασίας δεν μπορούσαμε να φθάσουμε στη δουλειά μας στην άλλη άκρη της πόλης.Έτσι χάσαμε την επαφή και τον έλεγχο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ των υπηρεσιών που προσφέραμε.

Αυτό μπορεί και πρέπει ν΄αλλάξει. Χρησιμοποιούμε το λεωφορείο σε κάθε ευκαιρία. Όποια δυσλειτουργία εντοπίζουμε παράπονα στους αρμόδιους και το βγάζουμε προς τα έξω σε κάθε βήμα, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό όπου μπορούμε.
Όσοι μπορείτε βγάλτε φωτογραφίες, βίντεο από τα κακώς κείμενα και στείλτε τα στη Συντονιστική.Θα τα αξιοποιήσουμε.
Είναι απαραίτητο να δείξουμε στο μέσο πολίτη πως ένας μεγάλος ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ κοινής ωφελείας που χτίστηκε με ποτάμια κόπου, αίμα και ιδρώτα, μέρα τη μέρα αποδομείται σκοπίμως, γκρεμίζεται πέτρα την πέτρα ,μέχρι το τελικό ξεπούλημα.Ο μέσος πολίτης πρέπει να ξέρει γιατί αυτός θα κληθεί να πληρώσει.

Για να συνεχίσουμε, πρέπει να γίνουμε ΈΝΑ. Όλοι μαζί, συντονισμένα, συντεταγμένα να κινηθούμε και θα έχουμε αποτελέσματα.
Έχουμε 60 χρόνια πείρα και τεχνογνωσία για το πως, προσφέροντας ο καθένας μας ένα μικρό λιθαράκι, παράγεται ένα μεγάλο έργο.
Έχουμε ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πετύχει πολλά.
Γι΄αυτό σας καλούμε να συστήσουμε ΣΩΜΑΤΕΙΟ πρώτα απ΄όλα για να γνωριστούμε,να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια δίκαιη αποζημίωση , αλλά κυρίως να συνεχίσουμε την προσφορά ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους ασθενέστερους όπως κινηθήκαμε αυτούς τους τρεις μήνες.

Γιατί το αίμα του δικαίου δε θάβεται στη γη αλλά ανεβαίνει στον ουρανό.
και οι δικοί μας ήταν δίκαιοι άνθρωποι κι έφτιαξαν τον Αγιο ΟΑΣΘ μια επιχείρηση με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Πρώτα ο άνθρωπος.

Κλείνοντας, μια διευκρίνηση, στην αφίσα αναφερόταν και καλλιτεχνικό πρόγραμμα .Προσκαλέσαμε 2 σωματεία.
Το πρώτο σωματείο που θα μας χόρευε Πόντο ,η “Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος”, πρόεδρος είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, πολύτεκνος, επί χρόνια οδηγός και συνταξιοδοτήθηκε από τον ΟΑΣΘ.Θέλησα να τιμήσω στο πρόσωπό του τον ευσυνείδητο εργαζόμενο που χέρι χέρι πορευθήκαμε μαζί, μέτοχοι κι εργαζόμενοι στο διάβα του χρόνου για να πετύχουμε στον ΟΑΣΘ ένα πρότυπο εργασιακής ειρήνης που σπανίζει.
Στο δεύτερο σωματείο ο “Πολιτιστικός σύλλογος “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” που θα χορέψει Θράκη,πρόεδρος είναι ο αγαπητός φίλος Βασίλης Βασιλειάδης.Ένα ιστορικό σωματείο που για το όνομά του βαρύ σαν ιστορία υπέμεινε πολλά στα πέτρινα χρόνια της λησμοσύνης.Έτσι μαζί, βουτώντας στα κοιτάσματα της μνήμης μας ,από τις ρίζες μας θα βρούμε τη δύναμη για ν΄αντιμετωπίσουμε τη σημερινή λαίλαπα.

Στη συνέχεια ο λόγος στον Ανέστη Πολυχρονίδη από τη Συντονιστική Επιτροπή που θα μας αναλύσει τι πράξαμε μέχρι στιγμής και το σχέδιο δράσεων για τη συνέχεια.