Κρατικός ΟΑΣΘ και Α.Μ.Ε.Α

Ένα από τα μέλη του Δ.Σ του ΟΑΣΘ  που ορίστηκε μετά την Κρατικοποίηση είναι ο Φώτης Μπίμπασης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα», ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ικανότητες ώστε να βοηθήσει να δοθούν λύσεις στη λειτουργία του Οργανισμού για να μπορούν οι συνάνθρωποί μας να είναι ενεργοί πολίτες, να χρησιμοποιούν το μοναδικό μέσον μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, να βγουν απ΄το σπίτι τους και να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία.
Η συμμετοχή του συνετέλεσε ώστε στις αρχές του ΄18 να επιτραπεί η επιβίβαση σκύλων-συνοδών στα λεωφορεία.
Το μεγάλο καθημερινό πρόβλημα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι ο ανυπόφορος συνωστισμός μέχρι λιποθυμίας.
Πως θα επιβιβαστεί ένα άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο ή με τον σκύλο συνοδό αφού δε χωράει ;
Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μητέρες με τα παιδικά καροτσάκια.

Τι να τις κάνουν τις κάρτες ελεύθερης μετακίνησης τα Α.Μ.Ε.Α που εν χορδαίς και οργάνοις διαφημίστηκαν αφού δεν μπορούν να περάσουν ούτε το πρώτο σκαλοπάτι;
Στα δε πεπαλαιωμένα μπλε λεωφορεία είναι εξαιρετικά δυσχερής η επιβίβαση αφού το πρώτο σκαλοπάτι απέχει πολύ από το πεζοδρόμιο και όλα είναι πολύ ψηλά δυσκολεύοντας άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, ανάπηρους.
Ακόμη, όταν ο ΟΑΣΘ βραβεύτηκε σε συνέδριο στο Λονδίνο το 2016 για την Τηλεματική, ένας βασικός λόγος ήταν ότι βοήθησε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και να κυκλοφορούν στην πόλη ελεύθερα και ανεξάρτητα.

Καταγγελία από μέσον κοινωνικής δικτύωσης δημοσιευθείσα στις 13 Δεκεμβρίου 2018.

<< ΟΑΣΘ. Γραμμή 17 – όχημα 0459. Συνέβη μπροστά μου πριν μισή ώρα περίπου. “Κολλημένη” αναπηρική ράμπα, όπως μας είπε ο οδηγός. Συμπολίτης που χρειάστηκε να την χρησιμοποιήσει δεν μπόρεσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Μια μαζική αποστολή διαμαρτυριών ίσως παρακινήσει τους αρμόδιους να την φτιάξουν. Ίσως. Καταντήσαμε να μην περιμένουμε καν τα αυτονόητα από τον ΟΑΣΘ. Μπείτε και εσείς στην σελίδα τους αν θέλετε και εκφράστε διαμαρτυρία με μήνυμα ή τηλ στο 2310-981-100>>.

Τα άτομα με ειδικές ικανότητες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη.
Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις.