Ερώτηση του βουλευτή Κωσταντίνου Γκιουλέκα για τη φορολόγηση Μερισμάτων του ΟΑΣΘ

     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ερώτηση στη Βουλή, εάν θα πληρωθούν στους μετόχους του ΟΑΣΘ τα οφειλόμενα Μερίσματα των ετών 2016 -2017, ή άλλως, εάν θα προβεί ο ΟΑΣΘ σε Τροποποιητική Φορολογική Δήλωση στο ΤΑΧΙS για να δηλωθεί το πραγματικό καταβληθέν Μέρισμα το 2016, όπως οι ίδιοι οι Μέτοχοι απαιτούν με Εξώδικο τους  (ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να υποβάλουν Διορθωτική Δήλωση για τα αντίστοιχα έτη στην αρμόδια ΔΟΥ) κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ο Βουλευτής Α’  Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

 

Όπως επισημαίνεται στην  Ερώτηση, οι Μέτοχοι του κρατικοποιημένου, πλέον, ΟΑΣΘ,  φορολογήθηκαν – και πλήρωσαν και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος – για Μερίσματα του οικον. έτους 2016, τα οποία ουδέποτε είχαν εισπράξει.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                                                                                              Αριθμ.Πρωτ. 1192 

BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                                                                          Ημερ.Καταθ.             15.11.2017    

Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

  προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

κ. Χρήστο Σπίρτζη

  

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση μερισμάτων τα οποία ουδέποτε εισπράχθησαν

 

 

Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4482/2017 (ΦΕΚ 102/Α/25-7-2017) ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κρατικοποιήθηκε, χωρίς, όμως, να καταβληθεί  στους μετόχους του το τίμημα της εξαγοράς και τέθηκε εκ του νόμου σε εκκαθάριση. Ταυτόχρονα, λύθηκε η υφιστάμενη έως τότε Σύμβαση του Οργανισμού με το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία είχε κυρωθεί με το ν. 2898/2001 (και τροποποιήθηκε με τους ν. 3652/2008 και 3897/2010) και η κινητή και ακίνητη περιουσία του Οργανισμού περιήλθε αυτοδικαίως στο Δημόσιο.

Το κεφάλαιο του Ο.Α.Σ.Θ. απετελείτο από 424 ακέραιες μετοχές, εκ των οποίων οι 346 ήταν κατανεμημένες σε 3.000 περίπου μικρομετόχους, αυτοκινητιστές ή άμεσους συγγενείς τους. Οι υπόλοιπες 78 μετοχές ανήκαν στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης» Α.Ε., στο Συνεταιρισμό των Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Θ. (2.300 εργαζόμενοι) και στο Νομικό Πρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ. Η παραπάνω κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν και να περιέλθουν στο Δημόσιο όλες οι μετοχές.

Σήμερα, οι πρώην μέτοχοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν και το εξής πρόβλημα. Φορολογούνται για μέρισμα το οποίο ουδέποτε εισέπραξαν. Είναι γεγονός ότι φορολογήθηκαν για μέρισμα, για το σύνολο του οικον. έτους 2016, έχοντας εισπράξει μέρισμα μόνον για ορισμένους μήνες του 2016, καταβάλλοντας και το 100% της προκαταβολής φόρου για το 2017. Κάποιοι μέτοχοι δηλώνουν ουσιαστική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν φόρο για μέρισμα, το οποίο ουδέποτε εισέπραξαν, αλλά, παράλληλα, δεν έχουν και δικαίωμα να προβούν μονομερώς σε Τροποποιητική Δήλωση στην Εφορία, δεδομένου ότι ο Ο.Α.Σ.Θ. έχει αποστείλει απευθείας στο  taxisnet τις καταστάσεις, βάσει των οποίων φέρονται να έχουν εισπράξει κανονικά το αναλογούν μέρισμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Εάν δεν καταβληθούν τελικά τα οφειλόμενα μερίσματα στους μετόχους έως τον Ιούλιο του 2017 που έγινε η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, θα προβεί ο ΟΑΣΘ σε Τροποποιητική Φορολογική Δήλωση για να δηλωθεί το πραγματικό καταβληθέν μέρισμα στους μετόχους και όχι το αναλογούν, προκειμένου να μπορέσουν και εκείνοι με την σειρά τους να υποβάλουν Διορθωτική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για τα αντίστοιχα έτη στην αρμόδια ΔΟΥ;

                                                                                                                                                                                             Αθήνα, 15.11.2017

                                                                                   Ο ερωτών Βουλευτής

     Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας