Ερώτηση Κ. Μάρκου για τις εισφορές μετόχων στον ΕΦΚΑ για τους μικρομετόχους του ΟΑΣΘ

Ερώτηση στη Βουλή για τις εισφορές μετόχου στον ΕΦΚΑ χωρίς μετοχές για τους μικρομετόχους του ΟΑΣΘ πραγματοποίησε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

«Μπορεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να κρατικοποίησε το σύνολο των μετοχών του ΟΑΣΘ που ανήκαν σε ιδιώτες με το ν. 4482/2017, ο ΕΦΚΑ, όμως, εξακολουθεί να τους θεωρεί μετόχους και, μάλιστα, τους υποχρεώνει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές».

Το θέμα φέρνει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, σε ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, με αφορμή πρόσφατο εξώδικο που απέστειλαν προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας 11 μικρομέτοχοι του ΟΑΣΘ, επισημαίνοντας την άρνηση του ΕΦΚΑ να τους διαγράψει από τα Μητρώα Ασφαλισμένων, παρά το γεγονός ότι φέρεται να έχουν χάσει την ιδιότητα του μετόχου.

«Εν ολίγοις, όχι μόνο στερήθηκαν από το κράτος την περιουσία που απέκτησαν με κόπο και προσωπικές και οικογενειακές θυσίες και, μάλιστα, χωρίς αποζημίωση, αλλά το ίδιο το κράτος τους καλεί να πληρώσουν για την περιουσία που τους ‘απαλλοτρίωσε’» τονίζει η βουλευτής και ζητά άμεση λύση του ζητήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Εισφορές στον ΕΦΚΑ χωρίς μετοχές για τους μικρομετόχους του ΟΑΣΘ

Μπορεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να κρατικοποίησε το σύνολο των μετοχών του ΟΑΣΘ που ανήκαν σε ιδιώτες με το ν. 4482/2017, ο ΕΦΚΑ, όμως, εξακολουθεί να τους θεωρεί μετόχους και, μάλιστα, τους υποχρεώνει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Σε πρόσφατο εξώδικο που απέστειλαν προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, 11 μικρομέτοχοι του ΟΑΣΘ επισημαίνουν την άρνηση του ΕΦΚΑ να τους διαγράψει από τα Μητρώα Ασφαλισμένων, παρά το γεγονός ότι φέρεται να έχουν χάσει την ιδιότητα του μετόχου. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται να οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ενώ δεν μπορούν και να εγγραφούν στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ώστε να διεκδικήσουν επίδομα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λ.π.. Ζητούν, λοιπόν, την αναδρομική τους διαγραφή από τα μητρώα του ΕΦΚΑ καθώς και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορώ».

http://www.thessnews.gr/article/57177/erotisi-k-markou-gia-tis-eisfores-metocho-ston-efka-gia-tous-mikrometochous-tou-oasth

http://seleo.gr/thessalonikh/253882-erotisi-sti-vouli-gia-tis-eisfores-ston-efka-xoris-metoxes-gia-tous-mikrometoxous-tou-oasth#inline-auto167