ΟΑΣΘ: Να ακούσουμε και την άποψη των μικρομετόχων επιτέλους;

“Eυχαριστώ που μας δίνετε βήμα για ν΄ακουστεί η φωνή των Μετόχων γιατί…
πολλά και συκοφαντικά διαδίδονται εις βάρος μας και δεν μας δίνεται συνήθως η ευκαιρία ν΄απαντήσουμε.

Αυτή τη στιγμή και με την 4η Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ,έχουμε φθάσει τους 399 Μετόχους που έχουν καταφύγει στο ΣτΕ.
Μόλις έσκασε η βόμβα ότι χάνουμε απ΄τα χέρια μας μια περιουσία που μας παραδόθηκε με κόπους και μόχθους τριών γενεών, αμέσως κατατέθηκε η πρώτη Αίτηση Ακύρωσης από τρία μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύντομα κατατέθηκε μια δεύτερη Αίτηση από τρεις μετόχους. Εκεί αναλάβαμε δράση η Συντονιστική Επιτροπή,ο ένας με τον άλλον. Κατατίθεται μετά από λίγο η 3η αίτηση ακύρωσης με 201 Μετόχους και την τελευταία εβδομάδα κατατέθηκε η 4η αίτηση ακύρωσης από 192 κι έτσι είμαστε 399.

Στην νέα Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ υποστηρίζουμε ότι
α) Είναι αντισυνταγματική η αναγκαστική εξαγορά των μετοχών μας χωρίς προηγουμένως να μας έχει καταβληθεί αποζημίωση.
β)Είναι αντισυνταγματικό να μην συνυπολογίζονται οι οφειλές που έχει το Δημόσιο προς τον ΟΑΣΘ αφού οδηγεί σε δραστική απομείωση της αποζημιώσεως που θα λάβουμε.
γ) Καταγγέλουμε την νέα Διοίκηση του ΟΑΣΘ για την παραίτηση από απαιτήσεις ύψους 47.5 εκατ του ΟΑΣΘ κατά του Ελληνικού Δημοσίου που αφορούσαν το έτος 2015 κι έτσι μειώνεται η αποζημίωση που θα παίρναμε και χάνουμε την περιουσία μας.
Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό ότι και από την νέα Διοίκηση και από πολλά μέλη της κυβέρνησης ακούμε ότι πρώτη τους έγνοια είναι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Όσον αφορά εμάς που είμαστε στην κατηγορία των Μετόχων του ΟΑΣΘ κανείς δεν αναρωτιέται πόσα άτομα έχουμε που ανήκουν σ΄αυτές ακριβώς στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η περίπτωση που αναφέρατε με τους μετανάστες στη Γερμανία που πήγαν φτωχοί και πιάσαν δυο δεκάρες και πήραν δύο τρεις μετοχές στον ΟΑΣΘ είναι η περίπτωση των δικών μου γονιών.
Εγώ είμαι πολύτεκνη,έχω 5 παιδιά έχουμε πολύτεκνους, έχουμε τρίτεκνους Μετόχους , έχουμε ανθρώπους που από αυτό το κομμάτι της περιουσίας ίσως περίμεναν κάτι σαν σύνταξη , ένα μικρό οικονομικό βοήθημα κι έχουν μείνει στον αέρα. Αν νοιάζονται για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ας κοιτάξουν κι εμάς.
Και κάτι άλλο, κάθε μήνα οι ασφαλιστικές εισφορές των Μικρομετόχων (2200 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΕ (τώρα ΕΦΚΑ) πληρωνόταν αυτόματα από τον ΟΑΣΘ στο Ταμείο και εκεί πήγαιναν τα 3/5 του Μερίσματος, συν οι Φόροι.Το αποτέλεσμα ήταν το 95% των Μετόχων να εισπράττει καθαρό Μέρισμα κάθε μήνα 50-100 Ευρώ.
Επιπλέον, η κατηγορία που ακουγόταν πάρα πολύ ότι οι Μέτοχοι πληρώνονταν βρέξει χιονίσει το Μέρισμά τους είναι ένα προπαγανδιστικό ψέμα,έχουμε να πληρωθούμε από τα μέσα του 2016 το δεύτερο είναι ότι επειδή οι περισσότεροι ήταν μικρομέτοχοι ,αυτόματα κάθε μήνα πληρωνόταν η ασφαλιστική εισφορά και κατέληγαν ελάχιστα στην τσέπη τους.
Σκεφτείτε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να πληρώσουν την εισφορά τους.Επομένως αυτός που εισέπραττε βρέξει χιονίσει δεν ήταν οι Μέτοχοι αλλά ο ΕΦΚΑ.
Εδώ είναι το παράδοξο, ότι ενώ με τον νόμο 4482/2017 μας αποκαλούν πρώην μετόχους, όσον αφορά την ασφαλιστική μας εισφορά έχουν ακόμη την απαίτηση να την πληρώνουμε ως Μέτοχοι 3 μήνες μετά την Κρατικοποίηση και την Κατάσχεση των Μετοχών τους.Γι΄αυτό και προχωρήσαν 11 συνάδελφοι ,έκαναν Εξώδικο στον ΕΦΚΑ για να γίνει αναδρομική διαγραφή των εισφορών από τον Ιούλιο.
Να συμπληρώσω ότι τις προσπάθειες που κάνουμε, τις κάνουμε συντεταγμένα με τον δικηγόρο μας στην Αθήνα, κύριο Πάνο Λαζαράτο .

Το θέμα με τα ρέστα του ΟΑΣΘ, έγινε σημαία στην εκστρατεία αποδόμησης του Οργανισμού. Η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν επί μήνες με τίτλους όπως ” τα ρέστα δικά τους” δηλαδή υπονοούσαν ότι πήγαιναν στους μετόχους ή “παγκόσμια πρωτοτυπία”(το αποκαλούσαν), ότι δε γινόταν πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό το σύστημα.
Τον Ιούλιο του 2016 είχε κατατεθεί Εξώδικο από γνωστό μέλος τους ΣΥΡΙΖΑ που τώρα τυγχάνει να είναι και μέλος του νέου ΔΣ ,με αυτές τις κατηγορίες. Η απάντηση του ΟΑΣΘ, της πρώην Διοίκησης ήταν Εξώδικο με τη διευκρίνηση ότι τα ρέστα αυτά πηγαίνουν σε Ειδικό Λογαριασμό και με αντιλογισμό αφαιρούνται από την Αντισταθμιστική οφειλή. Δηλαδή το κράτος για να κάνει κοινωνική πολιτική ήθελε να είναι φθηνό το εισιτήριο, το εισιτήριο όμως δε στοίχιζε ας πούμε 1 ευρώ, στοιχίζει 1,5 ευρώ, το υπόλοιπο 0,50 ευρώ θα έπρεπε να τα δίνει το Κράτος. Αυτό ορίζει η Σύμβαση που καταργήθηκε.
Αυτά λοιπόν τα ρέστα πήγαιναν σε έναν Ειδικό Λογαριασμό και αφαιρούνταν από αυτά που θα έδινε το Κράτος στον ΟΑΣΘ.Δηλαδή τα ρέστα από τα μηχανάκια για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους ήταν για το 2015, 464.162 ευρώ δεν ήταν λίγα αλλά ουσιαστικά τα καρπωνόταν το κράτος.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το εξής :αν κάνει κανείς μια έρευνα για το θέμα αυτό θα δεί ότι όσον αφορά τα δημοσιεύματα που ήταν συκοφαντικά κατά του Οργανισμού υπάρχουν πάμπολλα δημοσιεύματα όσον αφορά την απάντηση του Οργανισμού που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους, υπάρχουν ελάχιστα.

Εμάς μας φόρεσαν μια ταμπέλα “Μέτοχοι ΟΑΣΘ” κι εδώ πρέπει ν΄ακουστεί το σημαντικό θέμα όσον αφορά την κάρτα ανεργίας.Αυτή τη στιγμή οι μέτοχοι βρίσκονται με την περιουσία τους δημευμένη γιατί δεν μας αποζημίωσαν , έχει δημευτεί κι όποιος δεν έχει άλλο πόρο πάει στον ΟΑΕΔ και ζητά κάρτα ανεργίας και του λένε όχι ,γιατί έχετε μια μετοχή στο όνομά σας.
Όταν λοιπόν ο κύριος Παππάς κάνει συνεχώς εκδηλώσεις με προμετωπίδα για πιο ανθρώπινες συγκοινωνίες,δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούν να δείξουν λίγη ανθρωπιά σε ανθρώπους που δημεύτηκε η περιουσία τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά κανείς δε γυρνάει να κοιτάξει τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε εμείς.
Η απάντησή μας στον κύριο Παππά και όλους αυτούς που μας αντιμετωπίζουν έτσι είναι ότι θα τους αποδείξουμε ότι ανήκουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αξίζουμε την ανθρωπιά που διαφημίζουν ότι διαθέτουν.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δώσατε .”

http://makpress.blogspot.gr/2017/11/blog-post_15.html