Ψήφισμα Παράστασης Διαμαρτυρίας των Μετόχων του ΟΑΣΘ στο Λευκό Πύργο

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

Οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες κρατικοποίησης του Οργανισμού (Ν.4482) τον Ιούλιο του 2017, χωρίς καμία αποζημίωση για τους συνεταιριστές-μετόχους του. Η  Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το ιδεολογικό της αφήγημα προέβη σε κρατικοποίηση ενός ιδιωτικού πολυμετοχικού Συνεταιριστικού Οργανισμού 2000 Μικρομετόχων, με σκοπό την ένταξη του στο ΤΑΙΠΕΔ για μελλοντική ιδιωτικοποίηση, μέσω Διεθνή Διαγωνισμού το 2019.

Πρόκειται ουσιαστικά για δήμευση ιδιωτικής περιουσίας που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία καταστρατηγεί βάναυσα το ελληνικό Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

 Επιπλέον, με τη σημερινή Συγκέντρωση-Παράσταση Διαμαρτυρίας, οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ καταγγέλλουν τη  στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση τους επισημαίνοντας ότι:

-Όσον αφορά την προπαγάνδα περί ‘‘μεγαλοεισοδηματιών μετόχων’’ και ‘‘παχυλών μερισμάτων’’:

Οι μέτοχοι, αρχικά βιοπαλαιστές αυτοκινητιστές, δούλεψαν σκληρά και πλήρωσαν με τις οικονομίες μιας ζωής την είσοδό τους στον Οργανισμό. Το καθαρό μέρισμα τους  από τον ΟΑΣΘ (αφαιρουμένων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.α. κρατήσεων) κυμαινόταν, για τη συντριπτική πλειοψηφία τους (90%), από 50-100 ευρώ/μήνα. Επιπλέονδεν έχουν  πληρωθεί μερίσματα  2016-2017, ενώ οι εργαζόμενοι, παρά τις καθυστερήσεις, συνέχιζαν να πληρώνονται κανονικά.

Μετά την αιφνιδιαστική κρατικοποίηση η Συντονιστική Επιτροπή Μετόχων ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των μετόχων  προέβη στις εξής ενέργειες:  

– Κατόπιν πρωτοβουλίας του Νομικού της Τμήματος,  393 μέτοχοι του Οργανισμού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του Ν. 4482/17 περί κρατικοποίησης, ως αντισυνταγματικού. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί  – πιθανότατα σε επίπεδο Ολομέλειας – στο ΣτΕ στις αρχές του ερχόμενου έτους.

– Εξάλλου, η Επιτροπή διασφάλισε, μετά από εξώδικη προσφυγή, την απαλλαγή των μετόχων από εισφορές στον ΕΦΚΑ (οι οποίες συνέχιζαν παρανόμως να τους επιβάλλονται επί τρίμηνο μετά την κατάσχεση των μετοχών τους από το Κράτος).

Με άλλο εξώδικο, προσέφυγε για την καταβολή – ή αλλιώς για την απαλλαγή από τη φορολόγηση – των ανείσπρακτων μερισμάτων τους των ετών 2016-2017.

– Επίσης, δρομολόγησε τη δημιουργία Σωματείου με σκοπό τη διασφάλιση των νομικών και οικονομικών δικαιωμάτων των μετόχων ΟΑΣΘ και τη συνδρομή και αλληλεγγύη στα μέλη του που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι, άνεργοι κλπ).

Τέλος, με τη σημερινή κινητοποίηση, οι μέτοχοι ΟΑΣΘ καταγγέλλουν την αισθητή υποβάθμιση των Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης  υπό τη νέα (δημόσια) Διοίκηση και επισημαίνουν την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση του επιβατικού κοινού για τον απαράδεκτο και τριτοκοσμικό συνωστισμό μέσα στα οχήματα, τη μεγάλη μείωση των δρομολογίων, τις συνεχείς βλάβες των λεωφορείων, τις καθημερινές καθυστερήσεις σε όλες τις γραμμές, το μαύρο στη τηλεματική. Επίσης, την ευδιάκριτη απουσία ελεγκτών  με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση στις εισπράξεις εισιτηρίων  – με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Έσοδα του ΟΑΣΘ – που πλέον χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τους φορολογούμενους πολίτες και λογοδοτεί σε αυτούς για τις διαχειριστικές του επιλογές

 

Συντονιστική Επιτροπή Μετόχων ΟΑΣΘ / Σ.Ε.Μ. ΟΑΣΘ