ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θεσσαλονίκη  4/11/20                                                    

                                              

                                                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                                

Αγαπητά μέλη,                                               

Η υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να αναβάλουμε για άλλη μια φορά την ετήσια  Γενική μας Συνέλευση, που  είχαμε προγραμματίσει, αρχικά για Ιούνιο και στη συνέχεια για το Φθινόπωρο. Ωστόσο, παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα  και  συνεχίζουμε τις  δικαστικές  μας ενέργειες, αλλά και την πολιτική μας δράση με διαρκείς επαφές με μέλη του Κοινοβουλίου και  θεσμικούς φορείς της πόλης μας, τις οποίες πραγματοποιήσαμε κατά τους θερινούς μήνες και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

Δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διά ζώσης επαφή μας, σας ενημερώνουμε γραπτώς για την πορεία των δικαστικών μας προσφυγών:

  1. Οπως γνωρίζετε, σε συνέχεια της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι αρμόδιο για την εκδίκαση των διαφορών μεταξύ των μετόχων του ΟΑΣΘ και του Ελληνικού Δημοσίου είναι το πολιτικό Εφετείο Αθηνών, με την υποστήριξη του Σωματείου μας 581 μέτοχοι/ ενάγοντες είχαν ασκήσει  διά του καθηγητή κ. Λαζαράτου Αναγνωριστική Αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Τριμελές Πολιτικό Εφετείο Αθηνών, αιτούμενοι να αναγνωρισθεί ότι «καθένας εξ αυτών εξακολουθεί να είναι αδιαλείπτως κύριος ονομαστικής μετοχής του ΟΑΣΘ και μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4482/2017», λόγω αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του παραπάνω Νόμου.

 

Η παραπάνω Αγωγή απορρίφθηκε – για λόγους «παραδεκτού» – ενώ επίκειται μέχρι το τέλος του έτους η κατάθεση Αίτησης Αναίρεσης στον Άρειο Πάγο δια του επίκουρου καθηγητή Εμπορικού Δικαίου του ΑΠΘ, κ. Ρήγα Γιοβανόπουλο

 

  1. Δεύτερη Αγωγή, 600 και πλέον μετόχων/ μελών του Σωματείου μας ασκήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Πολιτικού Εφετείου Αθηνών δια του επ. καθηγητή κ. Γιοβανόπουλου (Ιούλιος 2019), με τεκμηρίωση βασιζόμενη στην κατά παράβαση   διατάξεων του Εμπορικού Δικαίου παράνομη αφαίρεση των μετοχών των  Μετόχων του ΟΑΣΘ και την αναγνώριση ότι εξακολουθούν να είναι μέτοχοι του Οργανισμού, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για την απώλεια της περιουσίας τους, ενώ ζητείται να αναγνωριστεί και η αποζημιωτέα  αξία κάθε μετοχής.

 

Κατόπιν αναβολής, η υπόθεση είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 17 Νοεμβρίου του 2020, αλλά, λόγω της πανδημίας, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα λάβει χώρα εκδίκαση της υπόθεσης, ή αν θα δοθεί αναβολή.

 

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της απόφασης του Εφετείου, είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια η υπόθεση θα κριθεί στον Αρειο Πάγο, κατόπιν άσκησης Αναίρεσης από την ηττηθείσα πλευρά.

 

  1. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο επιδόθηκε στον ΟΑΣΘ από την Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Grant Thornton Εκθεση Αποτίμησης της περιουσίας του Οργανισμού μέχρι τον Ιούλιο του 2017 – όταν και ετέθη σε ισχύ ο ν. 4482/17 περί κρατικοποίησης. Το Σωματείο μας, ως έχον έννομο συμφέρον,  αιτήθηκε επισήμως το Φεβρουάριο στον ΟΑΣΘ και το Μάρτιο στο Υπουργείο Συγκοινωνιών την άμεση επίδοση αυτής της Αποτίμησης. Μέχρι σήμερα, 8 μήνες μετά, δεν έχουμε λάβει καμμία απάντηση. Η Συνεργασία Μετόχων  ΟΑΣΘ θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για την επίλυση του μείζονος αυτού θέματος.

 

Δεδομένης της μεθοδευμένης  απαξίωσης  από την προηγούμενη, αλλά και τη νυν Κυβέρνηση, των τεκμηριωμένων αιτημάτων μας για αποκατάσταση/αποζημίωση μετά την υπεξαίρεση της περιουσίας μας, το Σωματείο Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ και οι  μέτοχοι/μέλη του δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους δικαστικούς τους αγώνες, αλλά  και να επιδιώξουν τη δικαίωσή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν αντιμετωπίσουν αρνησιδικία από την ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε την εξαιρετική σημασία των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ για τη συμμετοχή εκπροσώπου στο ΔΣ του Οργανισμού. Οπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, η παράταξη ΟΔΕΟ με τον Κώστα Μοσχοβόπουλο και τη στήριξη των εργαζόμενων μετόχων/μελών του Σωματείου μας ήρθε δεύτερη, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και εγγράφοντας  πολύ αισιόδοξες προβλέψεις  για πρωτιά στις εκλογές του Συνδικάτου την ερχόμενη χρονιά.

 

Με αυτό το μήνυμα Ενότητας κα Αγωνιστικότητας σας καλούμε να συνεχίσετε μαζύ μας τον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων μας και την αποκατάσταση της περιουσίας μας, συμβάλλοντας στην εγγραφή νέων μελών στο Σωματείο μας  και ενδυναμώνοντας με την παρουσία σας τις μελλοντικές μας προσπάθειες (Υπεύθυνη εγγραφών: Χρυσούλα Κωστή, τηλ 6977 950586).

 

Η υποστήριξη σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι μαζύ καταφέραμε να είμαστε το πολυπληθέστερο νόμιμο Σωματείο εκπροσώπησης των μετόχων  ΟΑΣΘ, το οποίο, έχοντας συσταθεί μετά την κρατικοποίηση, ήταν «ελεύθερο βαρών» του παρελθόντος και μπόρεσε έτσι να λειτουργήσει με σύνθημα την ενότητα και τους κοινούς στόχους

 

  • Ένα Σωματείο που έχει Δ.Σ., Καταστατικό, Ταμείο, Ιστοσελίδα, Γραφείο Επικοινωνίας, διαφάνεια στη λειτουργία του.

 

  • Ένα Σωματείο που πραγματοποιεί τακτικές Γενικές Συνελεύσεις και Ενημερωτικές συγκεντρώσεις, επικοινωνεί συστηματικά με τα μέλη του μέσω ιστοσελίδας, e mail, τηλεφώνου και SMS, συνδράμει σε φοροτεχνικά, νομικά και συνδικαλιστικά θέματα, οργανώνει δημόσιες παραστάσεις προβολής του αγώνα μας, συμμετέχει μέσω του Προεδρείου του σε εκδηλώσεις τοπικών φορέων όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια,  ενημερώνει τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και πολιτικούς και θεσμικούς φορείς της πόλης για τα αιτήματα μας.

 

  • Και, κυρίως, ένα Σωματείο το οποίο έχει σηκώσει, με προσωπικό κόστος των μελών του, το βάρος των δικαστικών αγώνων που ξεκινήσαμε πριν δυόμισυ χρόνια και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση μας

                                                                  

                                                                        Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος

Ανέστης Πολυχρονίδης