Συγκρατημένα χαμόγελα για το μέλλον, σταθερή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και κόκκινη κάρτα στον ΟΑΣΘ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας συνδρομητικής έρευνας της εταιρείας «to the point» για το κοινωνικό κλίμα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τη λήξη του καλοκαιριού.

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση του μέχρι σήμερα έργου της κυβέρνησης το 63,5% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά και μόλις το 11% θετικά, ενώ το 19% απαντά «ούτε θετικά ούτε αρνητικά». Έναν χρόνο πριν και λίγο πριν να ξεκινήσει η περσινή ΔΕΘ, οι αρνητικές απαντήσεις ήταν περισσότερες και έφταναν το 68% (-4,5 φέτος) και οι θετικές συγκέντρωναν 10,2%, ενώ ούτε θετικά ούτε αρνητικά είχε απαντήσει το 24,2% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα για το κυβερνητικό έργο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το 64% απαντά αρνητικά (έτσι απαντά και το 30,1% των ηλικιών από 45 έως 54), το 24% απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά, ενώ μόλις το 10% χαρακτηρίζει το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη θετικό, ενώ 2% δηλώνει «δεν γνωρίζω δεν απαντώ».

Το ίδιο κλίμα επιβεβαιώνεται και στο ερώτημα σε σχέση με την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης σε πέντε χρόνια. Το 37,7% απαντά ότι θα μείνει η ίδια (το 28,5% των ηλικιών από 35 έως 44 χρονών), το 31,4% απαντά ότι θα γίνει μάλλον καλύτερη (το 35,3% των ηλικιών από 45 έως 54 χρονών) και το 28,7% ότι «μάλλον ότι θα γίνει χειρότερη» (το 29,2% των ηλικιών από 45 έως 54 χρονών έχει αυτήν την άποψη).

Μένουν Θεσσαλονίκη, μισούν τη συγκοινωνία της

Στην ίδια περίπου γραμμή κινούνται και οι απαντήσεις για το αν οι ερωτηθέντες θα έφευγαν από τη Θεσσαλονίκη, για να ζήσουν σε κάποια άλλη περιοχή. Το 60,6% απαντά «Όχι», το 32,4% λέει «Ναι», ενώ το 6% απαντά «ούτε θετικά ούτε αρνητικά».

Συντριπτικά είναι τα νούμερα στις απαντήσεις των Θεσσαλονικέων για τον ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «εδώ και ένα χρόνο ο ΟΑΣΘ έγινε κρατικός. Πώς κρίνετε τη λειτουργία του σε αυτό το διάστημα;» το 55% απαντά αρνητικά, μόλις το 16% θετικά και το 18% «ούτε θετικά ούτε αρνητικά», ενώ 11% «δεν γνωρίζω δεν απαντώ». Οι απαντήσεις αυτές κινούνται σε διαφορετική πορεία σε σχέση με τις αντίστοιχες απαντήσεις του 2017 όταν είχε ανακοινωθεί η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Προφανώς διαψεύστηκαν.

Στα προβλήματα της πόλης έχουν ενδιαφέρον οι απαντήσεις που δόθηκαν για το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης που ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα στον κεντρικό δήμο. Το 56% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το νέο σύστημα, ενώ το 42% απαντά ότι το γνωρίζει. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του νέου συστήματος το 51% δηλώνει ικανοποιημένο, το 23% δυσαρεστημένο, το 14% «ούτε το ένα ούτε άλλο» και το 12% λέει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Πάντως στο ερώτημα αν οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από το έργο της δημοτικής αρχής για το παρκάρισμα, το 35,8% απαντά «καθόλου» και το 18,1% «λίγο», ενώ το 15,9% «αρκετά» και το 2,6% «πολύ».

Ανεβαίνει ο Τζιτζικώστας, πέφτει ο Μπουτάρης

Όσον αφορά τα δύο βασικά αυτοδιοικητικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης οι τάσεις είναι διαφορετικές. Στο ερώτημα για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η «θετική γνώμη» επιλέγεται από το 31,6% των ερωτηθέντων και «η μάλλον θετική» από το 16,4%. Αντίθετη «αρνητική γνώμη» έχει το 14,3% των ερωτηθέντων και «μάλλον αρνητική το 10,6%». Συνολικά και σε σχέση με πέρσι οι θετικές γνώμες για τον Απόστολο Τζιτζικώστα έχουν αυξηθεί κατά 2,1% και έφτασαν το 48%.

Για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη η εικόνα είναι διαφορετική. Αρνητική εικόνα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχει το 36,3% των ερωτηθέντων και «μάλλον αρνητική» το 18,9%. «Μάλλον θετική» απαντά το 18,1% και θετική μόλις το 9,7%. Συνολικά οι αρνητικές γνώμες για τον Γιάννη Μπουτάρη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2017 ήταν 45,9% και το 2018 έφτασαν το 55,3%.

Στα ενδιαφέροντα της έρευνας που έγινε μετά τις δολοφονικές πυρκαγιές στο Μάτι είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Υπέρ της πρότασης αυτής απαντά το 78,3% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν 8 στους 10.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε δήμους της Α’ Θεσσαλονίκης και σε δείγμα 880 ατόμων, σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 17 χρόνων και άνω, στις 30 και 31 Αυγούστου καθώς και στη 1 και τις 3 Σεπτεμβρίου.

https://www.makthes.gr/kokkini-karta-ston-oasth-sti-dimoskopisi-tis-etaireias-to-the-point-gia-ti-mtk-155965