Την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ δηλώνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Ο πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχολιάζοντας το έργο της κυβέρνησης, σημειώνει πως στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία «όποιο σημαντικό έργο βλέπετε να κατασκευάζεται, δημοπρατήθηκε πριν από το 2012», ενώ αναφέρεται στο διαγωνισμό για την αγορά νέων αστικών λεωφορείων, υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσουν δώρα στο υπερταμείο των δανειστών «αφού εκεί έχουν μεταφερθεί το μετρό και οι κρατικές αστικές συγκοινωνίες». Επίσης, κάνει κριτική στον πολιτικό χώρο απ’ όπου προέρχεται και στο δεύτερο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Πραγματοποιείται το δεύτερο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι η σημασία του για το χώρο σας;

Το συνέδριο έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, άλλωστε δεν αναπτύχθηκε κάποιος διάλογος και ο χρόνος πραγματοποίησής του δεν βοηθάει. Παρ’ όλα αυτά, έχει τη σημασία του μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, γιατί θα εκφράσει τη θέληση των βασικών δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής να συνεχίσουν.

Πρέπει όμως να σημειώσω ότι σε κανένα κόμμα δεν αναπτύσσεται ουσιαστικός διάλογος και τα συλλογικά όργανα είναι για να επικυρώνουν τις αποφάσεις των αρχηγών και της κλειστής ομάδας εξουσίας. Φαινόμενο αποκαρδιωτικό, αλλά υπαρκτό και πριν από την κρίση.

Κύριε Μαγκριώτη, αναμένεται να είστε υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ;

Ο πολιτικός χώρος μου είναι η σοσιαλδημοκρατία και το μεταρρυθμιστικό κέντρο, και φυσικά ο ιστορικός κληρονόμος σήμερα είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Μετά τις εκλογές του 2012, όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριπτική εκλογική και πολιτική ήττα -εκτός κοινοβουλίου και χωρίς πιεστικά κομματικά καθήκοντα- προσπάθησα να κατανοήσω καλύτερα τα αίτια της κρίσης, τα λάθη και τις παραλείψεις για το άδοξο τέλος της μεταπολίτευσης, της πιο καλής -με τη σχετικότητα πάντα της εκτίμησης- περιόδου της χώρας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Με πολλές πρωτοβουλίες δημοσίου διαλόγου μαζί με πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία προσπαθήσαμε να μιλήσουμε για όλα αυτά, να ακούσουμε τη γνώμη των πολιτών, των φορέων της κοινωνικής εκπροσώπησης, των ειδικών και να διατυπώσουμε θέσεις για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, για τον πολιτικό μας χώρο και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Με αυτά τα εφόδια πιστεύω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος, και αυτήν την περίοδο, στους ανθρώπους της πόλης μας και στον πολιτικό μου χώρο.

Πώς σχολιάζετε τις «γέφυρες» του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού μας χώρου, εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση του κόσμου από τις σκληρές αλλά σε μεγάλο βαθμό αναγκαίες επιλογές μας για την αποτροπή της ολικής καταστροφής.

Δυστυχώς, μια ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων και πολλών ΜΜΕ, αξιοποιώντας και τα δικά μας λάθη, ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα, πέτυχαν να χρεώσουν τις περισσότερες ευθύνες για την πρόκληση της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σε ένα ανταγωνιστικό κοινοβουλευτικό σύστημα είναι κατανοητό σε έναν βαθμό, όμως ήταν πολύ άδικο για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, που μετρά δέκα χρόνια κρίσης και θυσιών και δεν μπορεί να ορθοποδήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -προσπαθώντας να αποχρεωθεί τη συμμαχία του με τους υπερσυντηρητικούς των ΑΝΕΛ και βλέποντας ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει μεγάλο μέρος των παγιδευμένων πολιτών στις επικίνδυνες αυταπάτες του, αφού στην πράξη υιοθέτησε την πολιτική που κατήγγειλε για να κερδίσει την εξουσία- τώρα προσπαθεί να χτίσει ένα νέο αφήγημα προοδευτικών συμμαχιών. Πιστεύω όμως ότι στερείται ουσιαστικού πολιτικού βάθους και γι’ αυτό δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Από τότε μέχρι σήμερα διακρίνετε να έχουν προχωρήσει νέα αναπτυξιακά έργα στην πόλη;

Δυστυχώς ο χρόνος των αναπτυξιακών έργων πάγωσε στις αρχές του 2012, αφού κανένα έργο δεν δημοπρατήθηκε από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και από την αιρετή περιφέρεια μέχρι σήμερα, αλλά και κανένα έργο δεν ολοκληρώθηκε από όσα δημοπρατήθηκαν μέχρι την άνοιξη του 2012 και έπρεπε σχεδόν όλα να τελειώσουν, εκτός του μετρό, το αργότερο μέχρι το 2015.

Στην κυριολεξία όποιο σημαντικό έργο βλέπετε να κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, δημοπρατήθηκε πριν από το 2012, με τα περισσότερα, πλην της κεντρικής γραμμής του μετρό, να έχουν μελετηθεί, να έχουν διασφαλιστεί οι πόροι, να έχουν δημοπρατηθεί και να έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι την άνοιξη του 2012.

Πώς σχολιάζετε τον κρατικό ΟΑΣΘ και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους Θεσσαλονικείς;

Οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ ήταν δυσανάλογες του κόστους που πλήρωνε το δημόσιο στον ιδιότυπο συνεταιρισμό μέχρι το 2010 και έγιναν κάκιστες μετά τις περικοπές που επέβαλαν τα μνημόνια.

Οι συμβάσεις ήταν λεόντειες υπέρ των μετόχων και έπρεπε να μην ανανεωθούν, τουλάχιστον η τελευταία του 2008, γιατί είχε ήδη δημοσιευτεί ο κοινοτικός κανονισμός 1370 του 2007, που προέβλεπε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάθεση σε ισχυρούς παρόχους, τόσο των αστικών όσο και των υπεραστικών συγκοινωνιών των χωρών μελών της Ε.Ε.

Δυστυχώς, στα μεγάλα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων η νέα πρόσθεσε ένα μεγαλύτερο, με τη λεγόμενη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζει ο ΟΑΣΘ στο φορολογούμενο έλληνα πολίτη, ξέρει όμως πόσο περισσότερο ταλαιπωρείται όποιος είναι υποχρεωμένος να τον χρησιμοποιεί.

Ο κοινοτικός κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η κυβέρνηση ετοιμάζει διαγωνισμούς για αγορά λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα κοστίσουν πανάκριβα και θα είναι δώρο στο υπερταμείο των δανειστών, αφού εκεί έχουν μεταφερθεί το μετρό και οι κρατικές αστικές συγκοινωνίες. Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κοινοτικό κανονισμό, που θα φέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα, θέσεις απασχόλησης, καλές υπηρεσίες και με λογικό κόστος για τον επιβάτη και την επιδότηση του εισιτηρίου.

Εκτιμάτε ότι το μετρό θα έχει εμπορική χρήση στο χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κεντρική γραμμή δημοπρατήθηκε το 2006 και ήταν σημαντικό γεγονός, όμως είχε και δύο εγκληματικά προβλήματα στη δημοπράτηση, που έγινε βιαστικά, για να αξιοποιηθεί πολιτικά στις δημοτικές εκλογές του 2006.

Δεν είχε ολοκληρωμένες μελέτες και προέβλεπε μόνο έναν χρόνο για τις αρχαιολογικές εργασίες. Όλα τα προβλήματα και οι μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι το 2012 οφείλονται σε αυτά. Το μετρό θα αλλάξει την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης και θα την αναβαθμίσει σημαντικά, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει εμπορικά στις αρχές του 2020, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ο σταθμός Βενιζέλου -λόγω των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής- δεν έχει ακόμη επίσημη και δεσμευτική ημερομηνία ολοκλήρωσης.

Η γραμμή της Καλαμαριάς, που μελετήθηκε την περίοδο 2010 – 2011, δημοπρατήθηκε την άνοιξη του 2012 και έπρεπε να τελειώσει το αργότερο το 2018, κανείς δεν έχει πει για ποιο λόγο -αφού δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις μελέτες και τα αρχαία- δίνεται ως χρόνος ολοκλήρωσης το 2021. Φυσικά, για την επέκταση δυτικά και προς το αεροδρόμιο είμαστε κυριολεκτικά στο 2012.

Με βάση την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες και οι δημόσιες εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε;

Όχι, και είναι καταστροφική η επιλογή που έγινε για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων για ένα δημοσιονομικό όφελος περίπου 200 εκατ. ευρώ, που θα πάει στο χρέος και το οποίο η Εγνατία με τα σημερινά διόδια το συγκεντρώνει σε δύο χρόνια. Θα κατασκευάσουν 54 διόδια μετωπικά και πλευρικά, τα 11 από αυτά γύρω από τη Θεσσαλονίκη, θα ακυρώσουν τον γεωπολιτικό και κυρίως τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο του δικτύου της Εγνατίας.

https://www.makthes.gr/giannis-magkriotis-ta-panakriva-leoforeia-poy-tha-agorasoyn-tha-einai-doro-sto-ypertameio-ton-daneiston-208658