voria.gr – ΟΑΣΘ: Αυτά ζητούν οι εργαζόμενοι, είναι εντελώς παράλογα απαντά η διοίκηση

Νίκος Ηλιάδης

Συνομιλώντας και με τις δύο πλευρές, η Voria.gr επιχειρεί να παρουσιάσει τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ διοίκησης ΟΑΣΘ και σωματείου εργαζομένων.

Την περασμένη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το σωματείο εργαζομένων στον ΟΑΣΘ παρέδωσε στον Γιάννη Ρεντζεπέρη, εντεταλμένο σύμβουλο, ο οποίος ασκεί χρέη γενικού διευθυντή του Οργανισμού, ένα λεπτομερέστατο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 23 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται το σύνολο των αιτημάτων και των προτάσεων του σωματείου. Πρόκειται για περίπου σαράντα άρθρα με τα οποία επιχειρείται να ρυθμιστούν δεκάδες θέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν άμεση ή έμμεση οικονομική συνέπεια. Συνομιλώντας και με τις δύο πλευρές η Voria.gr επιχειρεί να παρουσιάσει τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ διοίκησης και σωματείου, στα οποία η απόσταση φαντάζει χαοτική, ενώ υπάρχουν και κάποια σημεία σύγκλισης επί ζητημάτων που αφορούν κυρίως κοινωνικές παροχές.

Το ενδεχόμενο, πάντως, να επιτευχθεί συμφωνία φαντάζει αυτή τη στιγμή απίθανο καθώς, όπως έγραψε ήδη από την Πέμπτη η Voria.gr  μεταξύ των δύο πλευρών έχει επέλθει πλήρης ρήξη. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες υπήρξε ανταλλαγή ανακοινώσεων σε πολύ υψηλούς τόνους γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Μετά το ναυάγιο της συνάντησης της Τετάρτης το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη διοίκηση ότι αντί να φροντίσει να λάβει μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, αλλά και την προστασία των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, εκείνη “στρέφεται εκδικητικά κατά των εργαζομένων με σειρά μονομερών ενεργειών”.

Η απάντηση από τη διοίκηση ήρθε χθες το απόγευμα όταν με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στην ηγεσία του σωματείου προειδοποιώντας ότι “δεν πρόκειται να ενδώσει στις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις των κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών οι οποίες δεν προωθούν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Το μήνυμα μας προς τους συνδικαλιστές είναι απλό: ‘καιρός να δουλέψετε για τις υψηλές αμοιβές που λαμβάνετε, η εποχή που οι πολίτες πλήρωναν και εσείς εισπράττατε είναι παρελθόν, οριστικά'”.

Οι μεγάλες διαφωνίες

Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ διοίκησης και σωματείου εστιάζονται κυρίως στις λεγόμενες μη μισθολογικές παροχές οι οποίες υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ σταδιακά μειώνονταν. Χαοτική διαφορά υπάρχει και στο θέμα των συνδικαλιστικών αδειών καθώς και του αριθμού των ετήσιων ρεπό, αλλά και σε ορισμένες άλλες οικονομικές παροχές οι οποίες, κατά τη διοίκηση είναι παράνομες ή παράλογες.

Στο άρθρο 5 του σχεδίου ΣΣΕ το οποίο κατέθεσε το σωματείο περιγράφονται αναλυτικά οι μισθολογικές κλίμακες, αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας, αλλά και του επιπέδου σπουδών. Ο εισαγωγικός μισθός για τους πανεπιστημιακού επιπέδου προτείνεται να είναι στα 1.092 ευρώ και ο καταληκτικός, μετά 36 χρόνια υπηρεσία, στα 2.154. Για τους τεχνολογικής εκπαίδευσης τα αντίστοιχα ποσά είναι 1.037 και 2.027, για τους απόφοιτους λυκείου 858 και 1.578 και για τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης 780 και 1.296.

Επιδόματα

Εκτός από τον μισθό προτείνονται και μια σειρά από επιδόματα:

α. Επίδομα ανήλικου παιδιού: 50 ευρώ για το πρώτο, 70 για δύο παιδιά, 120 για τρία, 170 για \τέσσερα. Εάν και οι δύο γονείς εργάζονται στον ΟΑΣΘ το επίδομα να δίνεται και στους δύο. Το επίδομα θα καταβάλλεται έως το 19ο έτος ηλικίας του παιδιού ή έως το 25ο το ανώτερο, σε περίπτωση που σπουδάζει.

β. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Να καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, πλην των διοικητικών, έως το ύψος των 150 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως της κατηγορίας στην οποία υπάγεται ο κάθε εργαζόμενος.

γ. Επίδομα θέσης: κυμαίνεται από 100 ευρώ για τους ελεγκτές και υπεύθυνους γραφείων και φτάνει ως τα 1.000 ευρώ το μήνα για τους προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων.

Για όλα αυτά, μισθολογικές κλίμακες και επιδόματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας αναφέρει στη Voria.gr ότι “δεν είναι αντικείμενο ΣΣΕ καθώς αυτά ορίζονται από τον νόμο του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων”.

Άλλες παροχές

1. Παροχή για την εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου: Πρόκειται για επιπλέον αμοιβή της τάξης του 4% επί του βασικού μισθού για τους οδηγούς και 2,5% για όσους εργάζονται στη συντήρηση. Το αίτημα αυτό απορρίπτεται από τη διοίκηση διότι, κατά την άποψή της, υπάγεται στα μισθολογικά θέματα τα οποία, όπως και τα προηγούμενα, προσδιορίζονται από τον νόμο.

2. Παροχή 50 ευρώ τον μήνα για όσους εργαζόμενους στην κίνηση και στη συντήρηση συμπληρώνουν 25 ημέρες συνεχούς αδιάλειπτης παρουσίας το μήνα. Η διοίκηση το απορρίπτει ως απαράδεκτο.

3. Επιδότηση για εξαγορά ενσήμων: ζητείται οι εργαζόμενοι οι οποίοι εξαγοράζουν ένσημα για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια, να επιδοτούνται από τον ΟΑΣΘ με το 50% της δαπάνης εξαγοράς, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 2.000 ευρώ. Και αυτό απορρίπτεται από τη διοίκηση με τον κ. Σκόδρα να εξηγεί ότι “όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι καταβάλλουν από την τσέπη τους αυτά τα ποσά, τα οποία, μάλιστα, παρακρατούνται σε βάθος πολλών ετών. Το αίτημα αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί μόνον στην περίπτωση που ο ΟΑΣΘ προχωρούσε σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου”.

3. Χορήγηση δωροεπιταγών σε κάθε εργαζόμενο Χριστούγεννα και Πάσχα. Και αυτό το αίτημα απορρίπτεται από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ.

4. Ανανέωση επαγγελματικών διπλωμάτων: ζητείται το κόστος για την ανανέωση των διπλωμάτων καθώς και των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος να το καλύπτει ο ΟΑΣΘ, αίτημα που επίσης δεν γίνεται δεκτό.

5. Χορήγηση γάλακτος μισού λίτρου την ημέρα σε όλους τους εργαζόμενους, πλην όσων απασχολούνται στα γραφεία. Αυτό ίσχυε έως και πριν από μερικούς μήνες, αλλά κόπηκε και η διοίκηση δεν δέχεται την επαναφορά αυτής της παροχής.

Άδειες – ρεπό

• Ο μεγάλος καβγάς στο θέμα αυτό αφορά τις συνδικαλιστικές άδειες. Το σωματείο ζητά αυτές να ανέρχονται σε χίλιες εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, κάτι που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Σκόδρας απαντά ότι “οι συνδικαλιστικές άδειες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 180 μέρες, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, πέντε μέρες τον μήνα για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου”.

Επίσης, τονίζει πως “δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο να υπάρχουν συνδικαλιστές οι οποίοι δεν δουλεύουν ούτε μία μέρα το χρόνο και επιπλέον, να αμείβονται υπερωριακή εργασία, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, ενώ βρίσκονται σε συνδικαλιστική άδεια”.

• Άδεια αιμοδοσίας. Ζητείται να είναι δύο μέρες για κάθε αιμοδοσία, η διοίκηση απαντά “ό,τι προβλέπει ο νόμος” ο οποίος χορηγεί μία ημέρα άδεια.

• Κανονική άδεια και άδεια γάμου. Ζητείται άδεια τριών ημερών επιπλέον της κανονικής για όσους έχουν συμπληρώσει δέκα χρόνια υπηρεσίας και τεσσάρων ημερών για όσους έχουν 25ετία. Επίσης ζητείται άδεια γάμου επτά ημερών. Η απάντηση της διοίκησης είναι “ό,τι προβλέπει ο νόμος”.

• Σημαντική διαφωνία υπάρχει επίσης και στο θέμα των ετήσιων ρεπό. Το σωματείο προτείνει να διατηρηθούν στα 119, η διοίκηση δέχεται έως 104. Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα “κάθε εργαζόμενος, μετά πέντε μέρες εργασίας δικαιούται δύο μέρες ανάπαυσης. Ο χρόνος έχει 52 εβδομάδες, άρα τα ρεπό δεν μπορούν να υπερβούν τα 104”.

Στο σχέδιο ΣΣΕ το σωματείο έχει συμπεριλάβει άρθρο το οποίο λέει ότι “όλο το προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στον ΟΑΣΘ, αυτοδίκαια μεταφέρεται στον νέο Φορέα μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 εάν δημιουργηθεί, ή παραμένει στον ΟΑΣΘ εάν συνεχίσει να παρέχει το συγκοινωνιακό έργο στον νομό Θεσσαλονίκης”. Είναι ένα άρθρο με το οποίο επιχειρείται να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των σημερινών εργαζομένων. Η διοίκηση αναφέρει ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνον με νόμο και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο μιας ΣΣΕ.

Σημεία Σύγκλισης

Πέρα όμως, από τις ανωτέρω διαφωνίες, οι οποίες φαντάζουν ανυπέρβλητες, υπάρχουν και προτάσεις στις οποίες διαφαίνεται διάθεση συμφωνίας, αν όχι στο σύνολό τους, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αφορούν κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με επιδόματα ή άλλου είδους διευκολύνσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται η καταβολή επιδόματος για τους παιδικούς σταθμούς και τις κατασκηνώσεις, επιδόματος 500 ευρώ για γέννηση παιδιού, κάλυψης δαπανών εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρίες ποσοστού άνω του 67%, επιδόματος σπουδών παιδιών, αλλά και εργαζόμενων που φοιτούν στο ΕΑΠ, 600 ευρώ τον χρόνο, έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας κ.λπ.

Επίσης, προτείνεται στο σχέδιο ΣΣΕ η χορήγηση αδειών σε μονογονεϊκές οικογένειες, αδειών για φροντίδα των παιδιών (μία ώρα λιγότερη εργασία την ημέρα), άδεια απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης του παιδιού, χορήγηση μειωμένου ωραρίου σε υπαλλήλους-γονείς παιδιών με αναπηρία κ.ο.κ.

Η απάντηση της διοίκησης σε αυτά δια του κ. Σκόδρα είναι πως “ό,τι έχει σχέση με την ενίσχυση της οικογένειας το αντιμετωπίζουμε θετικά. Άλλωστε τα περισσότερα απ’ αυτά ήδη τα εφαρμόζουμε”.

https://www.voria.gr/article/oasth-afta-zitoun-i-ergazomeni-ine-entelos-paraloga-apanta-i-diikisi