voria.gr – Σε πλήρη ρήξη ήρθαν διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
Νίκος Ηλιάδης
Η διοίκηση μας κοροϊδεύει, λένε οι εργαζόμενοι – «Όχι» σε παραλογισμούς και προνόμια σε βάρος του κοσμάκη παίρνει 500 ευρώ, απαντά ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ
Η συνάντηση στον έκτο όροφο του κτηρίου διοίκησης του ΟΑΣΘ, χθες το απόγευμα, μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού και εκπροσώπων του σωματείου των εργαζομένων, διήρκεσε περίπου δεκαπέντε λεπτά.
Αντικείμενό της ήταν η συζήτηση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η σύν«τομη διάρκειά της μαρτυρά το απόλυτο αδιέξοδο που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών. Όσα, δε, δήλωσαν στη συνέχεια στη Voria.gr ο επικεφαλής του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας και ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Δήμκας δείχνουν ότι μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου έχει επέλθει πλήρης ρήξη.
“Δεν υπήρξε κανενός είδους διαπραγμάτευση. Η διοίκηση μας κοροϊδεύει. Παραπέμπει την υπόθεση της νέας ΣΣΕ σε μια επιτροπή η οποία είχε συσταθεί τον Νοέμβριο του 2019, συνεδρίασε δυο, τρεις φορές και μετά αδράνησε. Τώρα την ξαναθυμήθηκε ο κ. Σκόδρας”, αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων.
Ο κ. Δήμκας κατηγορεί τη διοίκηση ότι αρνείται να εφαρμόσει τη ΣΣΕ, ως προς τις καταβολές των επιδομάτων. “Οι μη μισθολογικού κόστους καταβολές σταμάτησαν τον Αύγουστο του 2019. Αφορούν διάφορα επιδόματα, όπως για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τις κατασκηνώσεις κ.λπ. οι οποίες προβλέπονται στη ΣΣΕ. Μόλις πριν από λίγες μέρες η διοίκηση κατέβαλε μετά τόσους μήνες το επίδομα για τους παιδικούς σταθμούς”.
Εγκαλεί επίσης τη διοίκηση ότι εδώ και δύο μήνες δεν εφαρμόζει ακόμη έναν όρο της ΣΣΕ που προβλέπει να παρακρατείται από τους μισθούς των εργαζομένων η συνδρομή τους στο σωματείο. “Ίσως να θέλουν να κλείσουν και το σωματείο”, σχολιάζει ο κ. Δήμκας.
«Είναι παράλογα αυτά που ζητάνε»
“Εμείς προτείναμε να ξανασυναντηθούμε στο πλαίσιο της επιτροπής που είχε συσταθεί για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Όμως, συνεννόηση στη βάση προνομίων και σε βάρος του κοσμάκη που παίρνει 500 ευρώ και δεν τα βγάζει πέρα, δεν μπορεί να υπάρξει”, προειδοποιεί ο κ. Σκόδρας. Συνεχίζει, δε, λέγοντας πως “εάν συνεχίσουν να ζητάνε χίλιες μέρες συνδικαλιστική άδεια το χρόνο, να πληρώνονται υπερωρίες, εξαιρέσιμα και νυχτερινά πάνω στις συνδικαλιστικές άδειες, να πληρώνονται υπερωρίες οδηγοί σε μέρες που δεν έχουν ανέβει σε λεωφορεία, να ζητάνε 119 ρεπό τον χρόνο ενώ ο νόμος προβλέπει 104, να ζητάνε αυξήσεις και επιδόματα τα οποία δεν επιτρέπονται γιατί ανήκουν στο ενιαίο μισθολόγιο, σα να θέλουν να αναβιώσουν τη δεύτερη προσωπική διαφορά, έτσι δεν θα βρούμε καμία άκρη”.
Ο κ. Σκόδρας επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ανήκουν στο ενιαίο μισθολόγιο. “Φαίνεται, όμως, ότι θέλουν να το ξεχάσουν αυτό. Να ξεχάσουν ότι παίρνουν προσωπική διαφορά πάρα πολύ μεγάλη, ότι κοστίζει η μισθοδοσία 65 εκατ. τον χρόνο, ότι ο καθένας κατά μέσο όρο κοστίζει 30.000 ευρώ τον χρόνο, ότι παίρνουν 30% περισσότερες αποδοχές απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα”.
Όσον αφορά, δε, τη ΣΣΕ ο επικεφαλής του ΟΑΣΘ σημειώνει πως “η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τελείωσε στις 27 Ιουλίου του 2017. Έκτοτε δεν υπογράφηκε ποτέ καινούργια. Υπέγραψε κάτι για τα μάτια του κόσμου η διοίκηση Παππά η οποία, όμως έπρεπε να πάει προς έγκριση στους υπουργούς Μεταφορών και Οικονομικών όπως προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Παππάς δεν την έστειλε ποτέ γιατί είχε μέσα αυξήσεις, μια δεύτερη μισθολογική διαφορά, οι οποίες δεν επρόκειτο να εγκριθούν, γι’ αυτό και δεν την έστειλε. Το ανακαλύψαμε στο τέλος του 2019 ότι δεν είχε σταλεί”. Τέλος, ως προς τα επιδόματα αναφέρει ότι “πληρώνουμε όσα έχουν κοινωνικό χαρακτήρα”.
Σχετικά με τη ΣΣΕ ο κ. Δήμκας αναφέρει ότι “οι αντίστοιχες των συγκοινωνιών της Αθήνας έχουν πάρει σιωπηρές παρατάσεις και τηρούνται κανονικά και καταβάλλονται όλα όσα προβλέπονται, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη”. Στο ερώτημα “πώς σκοπεύει να αντιδράσει το σωματείο;” ο κ. Δήμκας αναφέρει ότι θα συνεδριάσει για να καθορίσει τη στάση του. “Μετά την κήρυξη της απεργίας μας ως καταχρηστικής, λόγω της πανδημίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Θα εξετάσουμε άλλου είδους κινήσεις, όπως για παράδειγμα η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, η προσφυγή στον ΟΜΕΔ και ό,τι βγει. Απ’ ό,τι φαίνεται μ’ αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση”.
https://www.voria.gr/article/se-pliri-rixi-irthan-diikisi-ke-ergazomeni-ston-oasth